Fast Arbejde

Skive-virksomhed mangler arbejdskraft, så nu hyrer de folkeskoleelever

Udfordringen med at finde arbejdskraft er lige nu så stor, at Skive Anlæg og Entreprenør går nye veje for at finde nye medarbejdere. De tilbyder folkeskoleelever praktikpladser i håb om at lokke nye folk til branchen.

Det seneste år har Chris Brinkmann (tv) været i praktik en dag om ugen, og Jan Bilstrup (th) vejleder ham.
Det seneste år har Chris Brinkmann (tv) været i praktik en dag om ugen, og Jan Bilstrup (th) vejleder ham.
Foto: Marie Linddahl, TV MIDTVEST

I over et år har Chris Brinkmann hver onsdag skiftet skolebænken ud med værkstedet hos Skive Anlæg og Entreprenør. I dag er hans opgave at betjene en stor maskine, der kan skære i jern.

- Jeg har lyst til at prøve noget, mens jeg går i skole. Det er fedt. Man møder mennesker, og der er et godt fællesskab her, siger Chris Brinkmann.

Han kendte ikke til anlæg- og entreprenørfaget før, han blev ansat. Samtidig med arbejdet går han også i 10. klasse i Skive.

- Man kan godt sige, at jeg er skoletræt, så det her er en stor mulighed for mig. Måske vil jeg gerne arbejde videre i denne branche. Man prøver noget nyt i stedet for at sidde på sin flade røv hele tiden.

Overset branche

Det er et helt bevidst valg for Skive Anlæg og Entreprenør, at prøve at få de unge interesseret i branchen, mens de går i folkeskolen.

- Ved at få dem ind så tidlig som muligt, så håber vi, at de fatter interesse og gerne vil have en læreplads. I slutningen af folkeskolen skal de tage et valg om, hvilken vej de skal. Tendensen har været, at det ikke har været in og fedt, at være inden for erhvervsrettet uddannelser – blandt inden for andet bygge- og anlægsbranchen, siger Mie Østergaard, der er kommunikations – og marketingschef hos Skive Anlæg og Entreprenør.

Lige nu har Skive-virksomheden tre lærlinge. De samarbejder med Skive og Viborg kommuner om praktikforløbene, og det er helt afgørende for entreprenør-virksomheden, at der bliver gjort noget for at få uddannet flere, som har lyst til at lave alt fra cykelstier og flisebelægning til nedgravning af fjernvarme og kloak-arbejde.

- Vi står i øjeblikket på en brændende platform, da vi mangler arbejdskraft. Vi mangler både folk, der har erfaring, men også nye der kommer ind i faget som lærlinge. Nogle der har lyst til at snuse til faget, siger Mie Østergaard.

Hun mener, at uddannelserne inden for bygge- og anlægsbranchen er oversete sammenlignet med eksempelvis murer og tømre, som mange kender og ved, hvad laver.

- Der er mange, der ikke ved, at dem der står og graver hullerne er uddannede. Det er ikke bare at grave et hul. Der er rigtig meget matematik og organisering i det. Der er samarbejde og andre kundskaber end bare at grave et hul. Det er sådan nogle ting, vi gerne vil vise de unge mennesker, sier Mie Østergaard.

Jesper Egelund Nautrup går i 10. klasse i Skive på praktiklinjen.
Jesper Egelund Nautrup går i 10. klasse i Skive på praktiklinjen.
Foto: Marie Linddahl, TV MIDTVEST

Også uden for værkstedet har Skive Anlæg og Entreprenør en praktikant. Jesper Egelund Nautrup har været ansat mindre end en uge og hjælper til med at få lavet en del af det tidligere jernbanespor i Skive om til et stisystem med forskellige kunstværker.

- Det er hårdt, for man skal både koncentrere sig som skole og arbejde samtidig, og når man ikke er vant til at arbejde, så han man ømme muskler, sige Jesper Egelund Nautrup.

Han går i 10. klasse i Skive på praktiklinjen og skal være hos Skive Anlæg og Entreprenør en dag om ugen indtil april. Han kendte ikke noget til faget, før han med sin klasse var på virksomhedsbesøg.

- Jeg så lidt at det, de laver, og så blev jeg fanget af det med det samme. Jeg havde ikke troet, at man gjorde så meget ud af at lægge fliser, som man gør her. Man kommer ud og bruger sin krop i stedet for, at man bare sidder og laver ingenting.

Selv om Jesper Egelund Nautrup kun har været ansat i kort tid, så overvejer han nu, om det er den vej han skal gå, når 10. klasse er slut.

Børnehavebørn er de næste

I dag har Skive Anlæg og Entreprenør 36 ansatte, men de vil gerne være endnu flere i fremtiden. For at det skal lykkes, så er de også begyndt at se på en endnu yngre målgruppe.

- Vi har daginstitutioner her i kommunen, hvor vi hører, om de har lyst til at komme ud og prøve en gravemaskine, for jo hurtigere vi får nogle gode ambassadører ind i faget, jo hurtigere kommer den gode historie om, at det faktisk er meget fedt at være i den her branche, siger Mie Østergaard.

Bliv klogere på mange flere virksomheder i Midt- og Vestjylland nedenfor.