Gravemester i 30 år: Leif har gravet ler til mange millioner mursten

Hammershøj Tegl producerer mursten efter en urgammel metode - helt fra leret graves op på landmandens mark, til den færdige mursten.

I 30 år har Leif Pedersen gravet ler til mursten for Hammershøj Tegl. Det er råstoffet, han graver op på markerne tæt ved teglværket, og det er med årene blevet til ler til mange millioner mursten.

- Man skal have lidt flair for maskiner og for at grave og køre, men det er ikke svært, siger gravemesteren.

Hvis det regner, er det for smattet, men ellers bliver der gravet hver dag.

- Det er rart, for det er et godt arbejde. Jeg passer mig selv, og hvis vejret ikke er til det, så laver jeg noget andet, siger Leif Pedersen.

Fast Arbejde har været på besøg hos Hammershøj Tegl.

Flere farver og formater

Hammershøj Tegl blev grundlagt i 1953, fordi der var meget fint rødler i området.

Med 30 år i virksomheder har gravemesteren oplevet en stor udvikling.

- Der er sket rigtig meget og bygget rigtig meget. Udviklingen går rigtig hurtig. Da jeg startede, havde vi ikke ret mange forskellige slags mursten, men nu er der mursten i flere farver og formater, siger han.

quoteDa jeg startede, havde vi ikke ret mange forskellige slags mursten, men nu er der mursten i flere farver og formater.

Leif Pedersen, gravemester

Teglværket er Nordeuropas største, og der kommer årligt 70 millioner mursten ud af tunnelovnene.

Metoderne er stadig, som de var i begyndelse.

- Det er en ældgammel teknik, og den samme teknik vi bruger i dag. Vi har med det at gøre, fra vi graver det op på landmandens mark, til det er en færdig mursten, siger

Ude på marken graver Leif Pedersen cirka halvanden meter ler af. Bag efter lægger han mulden pænt på plads igen, så det eneste vidne om, at han har været der, er, at niveauet er sænket et lerlag.

Gravemesteren er 60 år, og han har tænkt sig at fortsætte arbejdet nogle år endnu. Der er ler til at grave de næste 25 år.

Hammershøj Tegl er Nordeuropas største, og der kommer årligt 70 millioner mursten ud af tunnelovnene. De fås i alle mulige forskellige farver og formater.
Hammershøj Tegl er Nordeuropas største, og der kommer årligt 70 millioner mursten ud af tunnelovnene. De fås i alle mulige forskellige farver og formater.
Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST (foto)

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.