Fast Arbejde

Fra svinefoder til babyernæring: Vestjysk gigant forvandler ostevalle til proteinpulver

Verdens største valleprotein-fabrik ligger i Nørre Vium. Her bliver valle, der er et restprodukt fra osteproduktion, oparbejdet til proteinpulver, der bliver solgt i hele verden.

Mogens Bøgh Pedersen er fabriksdirektør på den store fabrik.
Mogens Bøgh Pedersen er fabriksdirektør på den store fabrik.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Der er proteinpulver i alt fra modermælkserstatning og sondekost til chokoladebarer og sportsdrikke. Oftest er det de mest sårbare forbruger, der spiser de ingredienser, som virksomheden Danmark Protein producerer.

- Vi er faktisk verdens største valle-protein-fabrik. Vi tager restproduktet valle fra osteproduktion og oparbejder til forskellige produkter. I 2021 producerede vi cirka 40.000 tons protein og 80.000 tons mælkesukker, som vi kalder laktose, forklarer Mogens Bøgh Pedersen, der er fabriksdirektør i Danmark Protein.

I dag ligger fabrikken i Nørre Vium, syd for Videbæk, og fylder 70.000 kvadratmeter.

Oprindelig blev vallen kørt ud på markerne eller brugt til svinefoder, men i 1979 startede Danmark Protein med en forsøgsopstilling i en kælder. Formålet var at modtage så meget valle som muligt og oparbejde det til foderprodukter og fødevareprodukter.

- Dengang var det bare et simpelt produkt, og alt blev tørret til det samme. Siden har vi forædlet og udviklet produkterne mere og mere, og nu oparbejder vi det til nogle af de allerfornemmeste produkter, vi kan sælge, siger Mogens Bøgh Pedersen.

Hver dag kommer 115 tankbiler fyldt med valle til Danmark Protein.

I dag modtager Danmark Protein 13 millioner kilo valle om dagen fra blandt andet Danmark, Sverige, Tyskland, Irland og England. Proteinpulveret bliver solgt til kunder i mere end 100 forskellige lande.

- Noget af det, vi kan levere, er en fødevaresikkerhed i hel unik kvalitet. Vi kan dokumentere, alt hvad vi gør, og for vores kunder der er det en stor tryghed, at de ved, at ingredienserne er produceret præcis, som vi siger, og at vi kan dokumentere, at det vi siger, også er det, vi har gjort, forklarer fabriksdirektøren.

Alle medarbejderne skal blandt andet bruge hårnet og sikkerhedsbriller, og de skal skifte tøj og sko, inden de går ind i produktionen.

Endnu mere valle til Nørre Vium

Selv om Danmark Protein på godt 40 år er vokset fra 5000 til over 70.000 kvadratmeter, så er virksomheden ikke færdig med at udvide.

Ud af 100 kilo valle bliver der et halvt kilo protein.

De har lige taget et nyt laboratorie og innovationscenter i brug, og til sommer går byggeriet af to nye produktionshaller i gang. Faktisk bliver der bygget så meget, at der er en hel bygningsafdeling, der hele tiden arbejder med de næste udvidelser.

- Vi tror på, at der er mere valle for os at hente både nedad i Europa, men måske også mere i England. Men noget af det, vi bekymrer os om, er da, om der bliver ved med at være nok valle, og hvor langt væk vi kan hente det fra, siger Mogens Bøgh Pedersen.

Danmark Protein er en del af Arla, der også har proteinfabrikker i Videbæk og Argentina.