Fra styrmand på de store verdenshave til skipper på en fem-minutters færgetur

Anne-Marie Mortensen er i dag overfartsleder på færgerne, der sejler til Fur. Men hun har været verden rundt som styrmand, inden hun endte som leder på færgerne, der kun har en meget kort rute.

Fem minutter. Længere er færgeturen til Fur ikke. Men det ændrer ikke på, at det er søloven, som medarbejderne ombord arbejder under.

- Man er til søs lige så snart, man slipper kajen. Men det er til at overskue turen her. Der er cirka 4-500 meters sejlads. Alligevel synes jeg ikke, det er trivielt, siger Anne-Marie Mortensen.

Hun er i dag overfartsleder på Fursund Færgeri. Det har hun været siden 2013, men hun har sejlet med de to færger mellem Branden på fastlandet og øen Fur i 24 år.

Far, søster og bror er også sømænd

Anne-Marie Mortensen er nærmest opvokset med sømandsblod i årene, og livet ombord på et skib ligger til familien. Hendes storebror har sejlet i Østen, men han sejler lige nu med Ærøfærgen, og hendes søster sejlede som kok. Desuden sejlede Anne-Marie Mortensens far på Øresund.

- Jeg synes, det var spændende at få breve fra min storebror, da han sejlede i Østen, så det tiltrak mig, og så var det nemt at tage beslutningen om at blive sømand.

I 1992 tog hun eksamen som styrmand i Marstal og sejlede herefter som styrmand på coastere og for rederier.

- Jeg har mest sejlet i de nordeuropæiske og sydamerikanske farvande. Jeg har sejlet mange steder, men ikke i Asien og Nordamerika.

I dag bor Anne-Marie Mortensen på Fur, så der er ikke langt til og fra arbejde, og det var en af grundene til, at de store have blev skiftet ud med Fur Sund.

- Det, der tiltrak mig, var, at man stadig har noget med søen at gøre, men at man også kan komme hjem hver dag, når man arbejder her, siger Anne-Marie Mortensen.

Fast Arbejde har besøgt Fursund Færgeri. Se programmet her.

Leder for 20 ansatte

Som overfartsleder på Fur-færgerne er Anne-Marie Mortensen chef for de 20 ansatte hos Fursund Færgeri. Færgerne sejler hele døgnet og har hvert år 74.000 passagerer.

- Det lå ikke til mig at skulle være leder, men man kan jo godt være leder uden at skulle være streng og bestemmende. Det skal stadig være sådan, at man kan snakke med alle, siger Anne-Marie Mortensen.

Selv om hun i dag er overfartsleder, så har hun stadig vagter som skipper. På hver tur mellem Branden og Fur er der altid to skippere ombord.

 


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Erhverv.