Fast arbejde: Mangel på kommunalarbejdere lurer om få år

Park og Vej i Viborg har svært ved at rekruttere nye folk. Det er især en udfordring at sælge fagene til de unge.

Om en uge er der ansøgningsfrist for at søge ind på en lang række uddannelser. Men for de unge er det ikke lige Park og Vej, der står øverst på listen over drømmeuddannelser.

quoteDe her fag er ikke så populære. Går du hen og spørger en ung mand, om han kunne tænke sig at lægge fliser, er det ikke lige der, han ser sig selv.

Kræn Holmberg, afdelingsleder

- De her fag er ikke så populære. Går du hen og spørger en ung mand, om han kunne tænke sig at lægge fliser, er det ikke lige der, han ser sig selv, siger Kræn Holmberg, der er afdelingsleder i Park og Vej i Viborg Kommune.

Gennemsnitsalderen for en kommunalarbejder er omkring 55 år, og mange af de ansatte har været der mellem 20 og 30 år.

Om få år venter derfor en udfordring med at rekruttere nye medarbejdere.

- For os har vi helt klart en udfordring med, at vi har en høj gennemsnitsalder, og det er klart kigger du bare 5-10 år frem, er mange af dem, der er her nu, her ikke længere. Så vi skal finde nogle andre, siger Kræn Holmberg.

Ny teknologi har også indtaget Park og Vej. Til de besværlige og skrå strækninger hjælper en fjernbetjent robotplæneklipper med at slå græsset.
Ny teknologi har også indtaget Park og Vej. Til de besværlige og skrå strækninger hjælper en fjernbetjent robotplæneklipper med at slå græsset.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Vil gerne have unge ind

Park og Vej har omkring 100 ansatte mænd og kvinder, som klarer både planlagte og akutte driftsopgaver i kommunen. De ansatte sørger for, at alle kommunens arealer står snorlige.

I afdelingen vil de rigtig gerne have flere unge ind.

- Det er vigtigt for os, at vi trækker nye unge folk ind og laver sidemandsoplæring, men det er svært at finde nye brolæggere, for de er afsat med det samme. Det er en udfordring at skaffe god kvalificeret arbejdskraft, siger Kræn Holmberg.

Derfor ligger udfordringen i at sælge fagene bedre.

- Vi har en udfordring i at sælge det her. Det er ikke hårdt arbejde nede på knæene, men det er fede maskiner og digital styret, siger afdelingslederen.

Park & Vejservice i Viborg klipper 5 millioner kvadratmeter græs. Til de besværlige og skrå strækninger har de en robotklipper.

Fast Arbejde har besøgt Park og Vej i Viborg Kommune. Du kan se indslaget her.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.