Fast Arbejde

Bedemanden Per har skabt særlig mindestue: Vil give pårørende tid til et sidste farvel

​​​​​​​Fast Arbejde besøger i denne uge bedemand Per Rasmussen, der har filialer i Viborg, Kjellerup og Bjerringbro.

Bedemand Per Rasmussen.
Bedemand Per Rasmussen.
Foto: Per Rasmussen, bedemand

Per Rasmussen var 18 år, da han mistede sin bedstefar. Han var et fast holdepunkt og en central person i den unge mands liv.

Ved begravelsen tænkte barnebarnet, at der var nogle ting, der kunne være gjort bedre.

De tanker blev grundstenen til hans livsvalg. 21 år gammel gik Per Rasmussen i lære som bedemand, og i dag håndterer han sammen med sit personale 600 begravelser og bisættelser om året i Viborg, Kjellerup og Bjerringbro.

- Jeg har altid sagt, at jeg bliver ved med at være bedemand, så længe jeg synes, det er sjovt og kan udvikle tingene. Og det behov har jeg stadigvæk, fortæller Per Rasmussen.

- Vi kan tilbyde noget, man ikke kan på sygehusene

Han købte sin egen bedemandsforretning i Viborg i 1996, og siden har han opkøbt yderligere to bedemandsforretninger i Kjellerup og Bjerringbro.

I alt har han nu seks bedemænd og lige så mange assistenter på lønningslisten. De må finde sig i, at chefen får rigtig mange idéer og kan glæde sig over, at de fleste bliver realiseret.

Per Rasmussen har blandt andet etableret både et kølerum og en mindestue i tilknytning til virksomheden i Bjerringbro. Her kan pårørende tage den sidste afsked med deres kære i mere private omgivelser.

- Vi kan tilbyde noget, som man ikke kan på sygehusene, hvor en masse kriterier skal være opfyldt, og som heller ikke findes i et koldt kapel. Vi kan skabe noget varme, tænde nogle lys og give de pårørende al den tid, de har brug for til at sige farvel, forklarer Per Rasmussen.

Mindestuen bliver også brugt til afskedsceremonier for døde, der ikke har været medlem af folkekirken. Senest er der anlagt en lille mindelund ved siden af, hvor man kan lægge blomster og kranse fra de borgerlige højtideligheder.

Både Mindestue og kølerum bliver nu også etableret ved forretningen i Kjellerup, hvor en stor ombygning er i gang.

Laver også særlige mindesmykker

Per Rasmussen har også valgt at hjælpe efterladte med at få lavet et smykke, der indeholder afdødes fingeraftryk.

- Hvis de pårørende ønsker det, tager vi et fingeraftryk, som bliver lagt ind i vores database. Det bliver så implementeret i et kors, en ring, et hjerte eller hvilket smykke, de nu ønsker. Et helt særligt minde, som især er eftertragtet, når afdøde er et yngre menneske.

Per Rasmussen og hans ansatte bruger i gennemsnit 22 timer på hvert dødsfald. 70 procent af alle, ønsker i dag at blive bisat. Kun tre ud af 10 vælger stadig en kistebegravelse.

9:13
Her kan du se Fast Arbejdes besøg hos bedemanden Per Rasmussen.