Nye analyser viser højt PFAS-indhold i ænder på Harboøre Tange

Grænseværdien blev i et enkelt tilfælde overskredet med op til 28 gange. Der drives ikke længere jagt på Harboøre Tange.

De ænder, der blev skudt på Harboøre Tange, havde næsten alle et PFAS-indhold i lever og bryst, der var over grænseværdierne (arkiv).
De ænder, der blev skudt på Harboøre Tange, havde næsten alle et PFAS-indhold i lever og bryst, der var over grænseværdierne (arkiv).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

10 ænder, der blev skudt på Harboøre Tange før jul, havde et meget højt indhold af PFAS i kroppen. 

Miljøstyrelsen har netop fået resultatet af analyserne, som viser, at næsten alle ænderne havde et PFAS-indhold i lever og bryst over grænseværdierne. 

I et enkelt tilfælde blev grænseværdien overskredet med op til 28 gange.

PFAS er betegnelsen for en række syntetisk fremstillede fluorstoffer, som er svært nedbrydelige. Stofferne er sundhedsskadelige for både mennesker og dyr og mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Miljøstyrelsen skriver på sin hjemmeside, at det ikke er tilrådeligt at spise kød fra ænder skudt på Harboøre Tange, men understreger også, at der ikke længere drives jagt på tangen. 

Arealet er ejet af Naturstyrelsen, som stoppede med at leje jagten ud i 2022.

De ænder, der nu er blevet analyseret, blev skudt for at skaffe mere viden, da sagen om PFAS-stofferne begyndte at rulle, og der blev fundet PFAS i grundvand, drænvand og overfladevand på Harboøre Tange.

Der er også taget prøver af ænder skudt på Agger Tange og ved Ringkøbing Fjord, men her er resultatet endnu ikke klart.