Stinna på 122 centimeter modbeviser fordomme om dværge: - Hvor der er vilje, er der vej

Stinna Aagaard Sørensen fra Herning er født som dværg, men det har aldrig fået lov til at definere hendes liv.

De blå øjne er glade, og det lyser hår flagrer let om hendes skulder. Skoene er størrelse 34, og frakken størrelse 12 år. Men det en 30-årige kvinde, der er på vej på café med sine to bedste veninder.

Stinna Aagaard Sørensen er dværg og måler 122 centimeter i højden. Men hendes korte legemshøjde har aldrig fået lov at definere hendes liv.

- I dagligdagen tænker jeg ikke så meget over, at jeg er anderledes. Mine forældre har lært mig, at jeg kan, hvad jeg vil, og hvor der er en vilje, er der en vej, siger Stinna Aagaard Sørensen.

Et liv som alle andre

Herning-kvinden er veluddannet, arbejder som controller hos Godske Group i Sunds, har hus og bil. Og lige som 1,2 millioner andre danskere er hun single.

- Jeg skal ikke kunne sige, om det er fordi, jeg er dværg, at jeg er alene. Jeg tror, at hvis jeg gerne ville have en kæreste, så kunne jeg godt få en. Men jeg gider bare ikke have en for enhver pris, forklarer hun.

Stinna Aagaard Sørensen arbejder som controller hos Godske Group i Sunds.
Stinna Aagaard Sørensen arbejder som controller hos Godske Group i Sunds.
Foto: Margit Vendelbjerg, TV MIDTVEST

I Danmark bliver der hvert år født to til fire børn med dværgvækst. Af uforklarlige grunde sker der en mutation, når skelettet bliver dannet i fosterstadiet.

80 procent af forældre til dværge har en normal højde, og sådan er det også i Stinna Aagaard Sørensens familie. Hun er den eneste med lav højde.

- Jeg har aldrig tænkt; hvorfor er det lige mig, der blev dværg. Der er jo ligesom ikke noget at gøre ved det, siger hun.

For Stinna Aagaard Sørensen er det vigtigt at få det budskab ud, at dværge er lige så intelligente som alle andre mennesker, og at de kan få et liv som de fleste med job, bil, hus og rejser. Selv har hun rejst rundt i USA med en nær veninde, der også er dværg. 

Blikke, fordomme og nedladende bemærkninger

De mange fordomme, der følger med livet som dværg har Stinna Aagaard Sørensen for længst vænnet sig til, og folk kigger stadig efter hende på gaden. Men hun forstår ikke de nedladende bemærkninger, hun får. 

Nogle spørger, om hun er nede og handle for sin mor, eller om hun er gammel nok til at have et dankort. Andre konfronterer hende med fordommene om, at dværge tager mange smertestillende piller, og at de dør, når de er i 20’erne.

- Jeg prøver som regel at tøjle mit temperament og svare på en ordentlig måde, men jeg har selvfølgelig også dårlige dage, hvor jeg bliver rigtig ked af, at folk kan være så tankeløse. Men min humor er helt klart en fordel, og jeg er faktisk også ret god til at tage lidt pis på mig selv.

Stinna Aagaard Sørensen synes selv, hun har et godt liv, men krydser drømmeprinsen hendes vej, så er han velkommen. Altså hvis han ser godt ud og er ambitiøs, lige som hun selv.

- Det er vigtigt, han har humor, drømme og sætter sig nogle mål. Og så skal han være rummelig og kunne klare, at jeg får meget opmærksomhed ude i bybilledet, siger Stinna Aagaard Sørensen.

Dukker manden op, er hun klar til kærligheden og på sigt at stifte en familie.

Stinna

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Samfund.