Mette har gjort op med fordomme om sørgetid: Gik på dating seks uger efter mandens død

Mette Bording Nybo mistede sin mand efter tre års sygdom. Allerede til begravelsen ved kisten gjorde hun sin omgangskreds opmærksom på, at hun ville finde sig en ny kæreste.

9:17
Hun mistede sin mand for to år siden. Han døde af kræft efter tre års sygdom. Men Mette ville ikke tage rollen som enke på sig. I hendes øjne er en enke en efterladt kun med et hoved, men ikke med en krop.

Gymnasielærer Mette Bording Nybo mistede sin mand Thomas for to år siden. Han døde af kræft efter tre års sygdom og efterlod hende som enke med tre sønner på 11, 16 og 19 år.

Men rollen som enke ville hun ikke tage på sig. I hendes øjne er en enke en efterladt, der kun har et hoved, men ikke med en krop.

- Jeg har brug for en ny mand, der vil holde om mig og siger, at jeg er lækker og kysser mig, men nogle har reageret med at sige, at det må jeg da ikke i min sørgeperiode, hvor jeg skal finde mig selv. Men jeg havde brug for at finde mig selv i en andens favn. En mand, der kunne trøste mig. Det var en måde ikke at ryge helt ned i sorgens sorte dyb.

Derfor havde Mette Bording Nybo bedt sin mand om at sige til de tre sønner, at han ønskede, hun skulle finde en ny kæreste, når han var død. Og ved hans kiste i kirken holdt hun en kærlighedstale og fik sagt tak for alt det smukke, der havde været i deres ægteskab.

- Jeg sluttede med at sige, at jeg altid vil elske ham, og jeg altid vil bære ham med mig, men at vores ægteskab sluttede her. Så tog jeg min forlovelses- og vielsesring af. Det var vigtigt for mig at gøre det offentligt, så folk var klar over den proces, jeg skulle i gang med, selvom det var anderledes og også provokerende for nogle, vil jeg tro.

Mette Bording Nybo sammen med sin mand og tre sønner.
Mette Bording Nybo sammen med sin mand og tre sønner.
Foto: Privat foto

Mette Bording Nybo oprettede en datingprofil på Tinder, og seks uger efter sin mands død gik hun på date. Her mødte hun Jens, der er hendes kæreste i dag.

- Det var svært at være i et nyt forhold, fordi jeg længtes efter at være den Mette, jeg var i mit ægteskab. Så jeg måtte forlade ham på et tidspunkt, men fandt så ud af, at jeg ikke kunne undvære ham. Så han er min kæreste i dag, fortæller Mette Bording Nybo og tilføjer, at hun kender og har hørt alle fordommene:

- Eksempelvis, at det var hurtigt, jeg var videre. Men nej, det var jeg ikke. Jeg tænker på min Thomas hver eneste dag, men må jeg ikke godt have lov til at være ked af det, mens der er en, der holder om mig?

Vil hjælpe andre med sine bøger

Siden ægtefællens død har Mette Bording Nybo skrevet to bøger. Den første handler om, hvordan man som familie kan være i sygdom og gøre sig klar til at sige farvel til en elsket mand og far. Bog nummer to hedder 'Frygt ikke – elsk kun' og handler om at gribe livet igen efter et tab.

- Det gør ikke så meget, hvis andre dømmer mig. Jeg har jo gjort det og lever sådan, som det er bedst for mig. Men jeg er bekymret for, at andre lader være med at finde en ny, fordi omgivelserne synes, det er upassende. Med min bog vil jeg gerne sige, at det er ok hurtigt at få en ny kæreste, hvis det er rigtigt for dig. Det tager ikke noget fra den kærlighed, der var.

Hun håber, at bogen kan give anledning til nogle gode snakke rundt om i familierne, hvor der sidder ensomme efterladte, der ikke tør række ud efter et nyt menneske, fordi de ligger under for fordomme i samfundet om, hvor lang en sørgetid, der er passende.

- Der er mange voksne børn, der på den måde holder deres gamle forældre i lænker. Det, synes jeg, er forfærdeligt, siger Mette Bording Nybo.

Lad de levende leve og de døde være døde

Hun har sammen med sine børn bestemt, at de ikke markerer bestemte mindedage i forhold til Thomas.

- Jeg tænker på Thomas hver eneste dag, så det er ikke fordi, han ikke har en plads i vores liv. Vi laver tit sjov med ting, han har sagt, men jeg vil ikke dyrke det. Min kloge gamle mormor sagde engang, at man skal lade de levende leve og de døde være døde. Jeg tror, der er meget klogskab i de ord.

Mette Bording Nybo har valgt at have fokus på, at hun ikke kun har mistet. Hun har også fået noget nyt, smukt i sit liv, og det er den vinkling, der er vigtig nu.

- Der er en enorm bekræftelse i, at et andet menneske vil en. At han som det første ringer til mig om morgenen og siger, at jeg er dejlig. Det er fantastisk at blive set som kvinde og ikke bare som mor. Det giver så meget energi og livsglæde.

Mette Bording Nybo underviser på Viborg Katedralskole, hvor hun selv er blevet student fra og bor i dag sammen med sin yngste søn i Viborg. Hendes kæreste bor i Vejle.