Frida har to mødre: - Vi er en regnbuefamilie, for jeg har ikke en far

Frida Haar Roy Lauritsen har ingen far, men til gengæld har hun to mødre. Lige som hvert 10. barn i Danmark i dag er hun kommet til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling.

Lyserød er Frida Haar Roy Lauritsens yndlingsfarve, og hun elsker bløde tøjdyr. Det bærer hendes værelse præg af, og hun viser gerne det hele frem med stor entusiasme.

Hun er seks år og har styr på det meste - også sin egen familiekonstellation, der ikke er helt som de fleste i Klinkby, vest for Lemvig, hvor hun bor.

- Vi er en regnbuefamilie, for jeg har ikke en far, fortæller hun.

Hun ved også, at hun er et donorbarn, og at hendes mor Maria Haar Roy Lauritsen og hendes mammi Ea Haar Roy Lauritsen har fået hjælp til at blive gravid på sygehuset.

- Vi har fortalt Frida, at vi har valgt at få hende, fordi Ea og jeg elsker hinanden meget højt og gerne ville have et barn sammen. Frida ved også godt, at der skal en mand og kvinde til at skabe en baby. Så derfor var vi nødt til at få hjælp af en læge på sygehuset, forklarer Maria Haar Roy Lauritsen.

Hun har født Frida, og derfor hedder hun mor, mens Ea Haar Roy Lauritsen bliver kaldt mammi.

Deres datter er blevet til med sæd fra en anonym donor og blev født i december 2014. Det år blev hver 12. baby i Danmark undfanget via fertilitetsbehandling. I dag er det hver 10. barn, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

- Jeg har været med, da hun blev lavet, jeg har fulgt alle scanninger, så på den måde udfylder jeg jo den anden part. Ikke en far-rolle og heller ikke en mor-rolle, men et sted midt imellem, forklarer Ea Haar Roy Lauritsen.

Frida Haar Roy Lauritsen sammen med sin mor, Maria Haar Roy Lauritsen (t.v.) og sin mammi, Ea Haar Roy Lauritsen (t.h.)
Frida Haar Roy Lauritsen sammen med sin mor, Maria Haar Roy Lauritsen (t.v.) og sin mammi, Ea Haar Roy Lauritsen (t.h.)
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Hård kamp for nummer to

Parret har de sidste tre år brugt en kvart million kroner på at få et donorbarn mere, og Maria Haar Roy Lauritsen har lagt krop til hormonbehandlinger og fire ufrivillige aborter. Oveni har hun også fået en stofskiftesygdom. Det var været en hård periode, der har været tæt på at koste forholdet mellem de to kvinder.

- Det sidste foster, mistede vi i uge 12. Det var virkelig svært at acceptere. Jeg har følt, jeg ikke var god nok som kvinde. Jeg kunne godt blive gravid, men jeg kunne ikke gøre det færdigt, fortæller Maria Haar Roy Lauritsen.

Gråd, søvnløse nætter og en voksende gæld var de kolde facts i bestræbelserne på at blive en familie på fire.

- Til sidst måtte jeg sige til Maria, at hun måtte vælge; enten skulle det være os tre som familie, eller også måtte vi blive skilt. Jeg kunne ikke mere. Det var simpelt hen for hårdt at stå ved siden af uden at være i stand til at aflaste hende eller tage lidt af smerterne for hende, og så samtidigt kunne jeg se på, at tusindkroner-sedlerne fløj ud ad vinduet, forklarer Ea Haar Roy Lauritsen.

I dag har de taget en fælles beslutning om, at de ikke vil forsøge at få flere børn. Det har givet den ro, der har været nødvendigt for at finde tilbage til hinanden og kærligheden.

- Når jeg kommer hjem hver dag, ved jeg, at jeg er elsket. Livet er igen helt som det skal være, siger Ea Haar Roy Lauritsen.

- Selvom vi har været langt fra hinanden, så er det lykkedes at få det vendt, fordi vi virkelig elsker hinanden, siger Maria Haar Roy Lauritsen.


Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Livsstil.