Familiekabalen

Det er aldrig for sent at få en storesøster: Stine fik sin ”søster”, da hun var ni år

Stine Mortensen og Lena Christensen er blevet så gode venner, de er som søstre for hinanden.

Stine Mortensen (tv.) og Lena Christensens venskab er så stærkt, at de føler, de er i familie med hinanden.
Stine Mortensen (tv.) og Lena Christensens venskab er så stærkt, at de føler, de er i familie med hinanden.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

- Jeg elsker Lena. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle gøre uden hende. Jeg kan snakke med hende om alt, uden at det er pinligt, og hun vil ikke dømme mig på nogle måder.

Glæden stråler ud af ansigtet på 14-årige Stine Mortensen, når hun fortæller om sin ”storesøster”, Lena Christensen på 32 år.

Biologisk har de to piger ingen bånd. Deres match er heller ikke resultatet af en sammenbragt familie. Så egentligt er de blot venner. Rigtig gode venner. 

Den ene bor i Struer og den anden i Humlum. De ses ofte og føler, at deres venskab har udviklet sig til noget, der lige så stærkt som et søskendeforhold.

- Jeg føler, hun er min søster. Hun giver mig så meget kærlighed, fortæller Stine Mortensen, og Lena Christensen bekræfter:

- Vi er mere som søskende end som barn og voksenven.

Stine Mortensen finder et frirum i Lena Christensens kreative lejlighed i Struer.
Stine Mortensen finder et frirum i Lena Christensens kreative lejlighed i Struer.
Foto: Margit Vendelbjerg, TV MIDTVEST

Har lært at tro på sig selv

Stine Mortensen er mellembarn i en familie med en store- og lillebror. Hun fik sin ”storesøster”, da hun var ni år, og det var tiltrængt.

- Jeg havde lidt problemer derhjemme, fordi begge mine brødre har diagnoser, og det fylder rigtigt meget i hverdagen. De har brug for meget opmærksomhed, og det gik ud over mig. Jeg følte, der ikke rigtigt var nogen, der havde tid til at lytte til mig, forklarer hun.

Familien besluttede derfor at kontakte den frivillige forening, Børns Voksenvenner, der som et nyt initiativ tilbyder storebror/storesøster-venner. Det er frivillige i alderen 20-35 år, der har tid og overskud til at tage del i et barns liv.

Det havde Lena Christensen, og hun har nu i fem år været en vigtig rollemodel og fortrolig ”søster”, som Stine Mortensen kan spejle sig i - nu som teenager.

- Da jeg mødte hende første gang, havde jeg det svært og var meget indelukket. Jeg snakkede ikke rigtigt med nogen om mine følelser. Men det var så let med Lena. Hos hende kunne jeg være åben, hun lyttede og ja, hun er virkelig fantastisk og den bedste storesøster, jeg kunne ønske mig.

På sin side føler Lena Christensen, hun har fået en kær lillesøster.

- Vi var et match ved første blik med en enorm god kemi, og humor er rigtig vigtig i vores forhold. Da jeg mødte Stine, var hun enorm usikker og noget forsagt. Nu er hun blomstret helt utrolig meget op og tror på sig selv. Det har været vigtigt for mig at lære hende, at det er ok, man er, som man er. Man skal ikke kopiere andre, men tro på sine egne kvaliteter, forklarer Lena Christensen.

Masser af oplevelser sammen

Både Stine Mortensen og Lena Christensen er meget kreative, og de har brugt mange timer sammen med at ”fodre” deres fantasi og kreere finurlige figurer, male på krus, tegne og alt muligt andet fiksfakserier.

De gode fælleshistorier står i kø fra koncerter, shoppingture, hygge med kakao, til Stines konfirmationsdag, hvor Lena Christensen forvandlede sin Christianiacykel til et VIP-køretøj og fragtede konfirmanden fra kirken til festlokalet. Præcis som Stine Mortensen havde ønsket sig.

- Lena har lært mig at elske mig selv, som den jeg er og har givet mig masser af selvtillid og selvværd. Sammen med hende kan jeg bare være mig selv, siger Stine Mortensen.

Selvom Lene Christensen er mere end dobbelt så gammel som Stine Mortensen, går gevinsten ved deres søskendelignende venskab begge veje:

- Det er så værdifuldt for mig, og jeg er evig taknemmelig for, at jeg tog kontakt til Voksen Venner og meldte mig som storesøster-ven. Det vil jeg ønske, at flere gør. Man får så meget igen, understreger hun.