Designer arbejder tæt sammen med sin afdøde datter

Selvom Marie har været død i seks år, så spiller hun en stor rolle i hverdagen på sin mors virksomhed.

Anette Astrup står ved sin datters gravsted på Tarm Kirkegård.

- Hej Marie. Jeg kommer lige med en buket blomster til dig, lyder det fra mor til datter.

Anette kommer her hver aften for at sige godnat og synge den sang for Marie, som hun gjorde, da datteren var lille, og gennem de to år Marie kæmpede forgæves mod kræft.

- Det er et godt sted at være, tilføjer hun.

quoteJeg har det kæmpe store hul i hjertet stadigvæk.

Anette Astrup, kreativ direktør i Astrup Group, Skjern

Anette Astrup er kreativ direktør i familie-virksomheden Astrup Group i Skjern. Virksomheden designer og sælger legetøj i træ og stof, og her på bænken, foran Maries hjerteformede gravsted, sidder Anette ofte og vender ideer med sin afdøde datter.

- Hvis der er poppet nogle ideer op, så spørger jeg hende, hvad hun synes om det. Nogle gange synes jeg, jeg kan høre, hun siger: Det er en god ide. Som om hun stod lige ved siden af mig.

Marie døde af kræft 19 år gammel og har sit gravsted på Tarm Kirkegård.
Marie døde af kræft 19 år gammel og har sit gravsted på Tarm Kirkegård.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

- Marie kan se og høre, hvad jeg laver

Selvom Marie har været død i seks år, så spiller hun en stor rolle i hverdagen på virksomheden.

- Helt ærlig så tror jeg på, at Marie kan se og høre, hvad jeg laver og siger. Jeg tror også, hun kan sende mig nogle ideer, som så skyder frem i min hjerne. Ikke sådan at jeg siger noget til hende, og hun svarer. Sådan er det ikke, men jeg tror, de ideer, jeg får i hovedet, de stammer fra hende.

På den måde inspirerer den afdøde datter sin mor, når hun skal designe nyt legetøj.

Marie var også flere gange været med sin mor på forretningsrejser til Kina, hvor hun fik et godt indblik i produktionen af virksomhedens varer.
Marie var også flere gange været med sin mor på forretningsrejser til Kina, hvor hun fik et godt indblik i produktionen af virksomhedens varer.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

Marie er den yngste af fire børn i Familien Astrup. Som barn var hun virksomhedens legetøjs-tester, og da hun blev lidt ældre, sad hun tit sammen med sin mor og gav sit besyv med både med hensyn til design og farver.

Hun var også flere gange været med sin mor på forretningsrejser til Kina, hvor hun fik et godt indblik i produktionen af virksomhedens varer.

Marie kom aldrig hjem

De sidste syv måneder af sit liv var Marie indlagt på intensiv på Rigshospitalet. Selv om hun var meget syg, havde hun lyst til at lave noget kreativt. Hun begyndte at folde sommerfugle i glade farver, som hun så forærede til familie, læger og sygeplejersker.

- Vi snakkede om, at når hun kom hjem, så skulle vi begynde at lave noget kreativt sammen i virksomheden, fortæller Anette Astrup.

quoteJeg havde ikke rigtig lyst til at leve mere.

Anette Astrup

Men Marie kom aldrig hjem, og hendes mor var i en lang periode ikke i stand til at gå på arbejde.

- Jeg havde ikke rigtig lyst til at leve mere. Jeg lå bare hjemme på sofaen og tænkte på, hvor forfærdeligt det var at miste Marie.

Så pludselig en dag tænkte jeg, at det, vi havde snakket om, vi skulle lave sammen, det kan vi stadigvæk godt gøre. Det er mig, der skal udføre det i praksis, men jeg ved, jeg har min datter til at vejlede mig.

Som barn var Marie var legetøjs-tester i Astrup-Virksomheden.
Som barn var Marie var legetøjs-tester i Astrup-Virksomheden.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

Marie får stadig løn

På den måde opstod firmaets nyeste legetøjs-brand ”By Astrup”, der har Maries sommerfugl og hendes M med i logoet, og som er lavet i et samarbejde mellem Anette og hendes afdøde datter.

- Alle her på virksomheden kender Marie, selvom de ikke har mødt hende, og det er naturligt, vi snakker om hende. Det er helende. Det gør, at hun aldrig bliver glemt. For det må hun ikke. Hun skal stadig være en del af vores familie og være en del af alt det her, forklarer Anette Astrup og tilføjer:

- Marie får også løn for at arbejde i firmaet. Det kan hun selvfølgelig ikke få rigtigt, men vi indbetaler hendes løn til Børnecancerfonden hver måned. Det er helt i hendes ånd. Det ville hun have sagt, vi skulle gøre for at hjælpe, så andre ikke bliver syge og dør af denne sygdom.

Marie ville givetvis være blevet uddannet designer og være en del af virksomheden i dag. Men det nåede hun ikke. Hun døde kun 19 år gammel.

Anette Astrup med en af Maries foldede sommerfugle.
Anette Astrup med en af Maries foldede sommerfugle.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

- Jeg er sikker på, at så ville hun have haft mit job i dag, og hun ville have været rigtigt god til det, siger Anette Astrup og tilføjer:

- Jeg har det kæmpe store hul i hjertet stadigvæk, fordi jeg savner hende voldsomt meget. Men mit liv kan køre videre på en god måde, fordi jeg har det projekt sammen med hende.

12:17
Her kan du se et længere interview med Anette Astrup.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST