De har boet sammen i 94 år - men de er ikke gift

Et søskendepar i 90’erne valgte familielivet fra for at drive familiens slægtsgård videre. Nu har de boet sammen hele livet.

Selvom de har det samme efternavn stående på postkassen, så er Kristian og Anna Søndergaard Andersen ikke gift. De er søskende, og har boet sammen hele livet på deres slægtsgård ved Skave.

- Vi kunne godt have haft en stor familie begge to, men der blev ingen familie til nogen af os – sådan er det bare blevet, siger Kristian Søndergaard Andersen, gårdejer, Skave.

quoteVi kunne godt have haft en stor familie begge to, men der blev ingen familie til nogen af os – sådan er det bare blevet.

Kristian Søndergaard Andersen

Kristian er 94 år og Anna er 95 år. De er sjette generation på slægtsgården Østergård ved Skave, og selvom de fleste vælger at står på egne ben i voksenlivet, så har de to i stedet valgt at stå sammen. Ingen af dem har nogensinde haft en partner.

- Han kunne nok have været ligeså heldig, hvis han boede med en anden kvinde end mig, men vi er da kommet godt igennem det hele. Vi har aldrig haft de store slagsmål på nogen måder, siger Anna Søndergaard Andersen.

Et billede af Kristian som ung dreng.
Et billede af Kristian som ung dreng.
Foto: Hans Vittarp

Faderens død afgjorde deres skæbne

Det lå ikke ligefrem i kortene, at Anna skulle blive på gården. Hun var netop flyttet hjemmefra, og var ung pige i huset hos en familie, der havde et mejeri ved Kolding, da hendes far døde pludseligt, og hendes planer for premtiden blev dikteret - der var brug for hende på gården i Skave.

quoteDet strejfer mig da engang imellem, at jeg ikke har fået en familie og børn, men det er ikke noget, jeg går og tænker over – det er ikke noget, jeg har fortrudt.

Anna Søndergaard Andersen

- Det strejfer mig da engang imellem, at jeg ikke har fået en familie og børn, men det er ikke noget, jeg går og tænker over – det er ikke noget, jeg har fortrudt, siger Anna Søndergaard Andersen.

Egne behov blev tilsidesat, for nu var det søskendeparrets ansvar at drive landbruget videre sammen med deres mor.

- Vi skulle have det til at køre – der måtte ikke gå noget tabt, hvis det kunne undgås, siger Kristian Søndergaard Andersen.

Anna og Kristian tænker aldrig over, at de har boet på den samme gård siden de var børn.
Anna og Kristian tænker aldrig over, at de har boet på den samme gård siden de var børn.
Foto: Hans Vittarp

Sammen med deres mor drev de gården fra 1945. Det er 60 år siden Anna og Kristians mor døde, og siden har de to søskende drevet gården sammen, trods deres høje alder.

- De fleste stopper, når de er halvtreds eller tres, men vi har bare forsøgt at køre gården videre, og det er lykkedes endnu. Vi har jo en maskinstation til at gøre det hele, siger Kristian Søndergaard Andersen.

Anna og Kristian deles ikke kun om livet og slægtsgården. De har fællesøkonomi og deler også alle udgifter. Sådan har de altid gjort. 

Her kan du se hele udsendelsen om Anna og Kristian. I udsendelsen kan du også møde tre trillingepiger fra Skave, som på ingen måde kunne tænke sig at bo sammen resten af livet:

 

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Livsstil.