Millionunderskud tvinger varmeselskab til at hæve prisen

Viborg Varme har fået et underskud på 158 millioner kroner, fordi prisen på naturgas har været væsentlig højere end budgetteret.

Viborg Varmes kunder kan nu se frem mod en prisstigning på knap 22 procent i det nye år.
Viborg Varmes kunder kan nu se frem mod en prisstigning på knap 22 procent i det nye år.
Foto: Ida Marie Odgaard Ritzau Scanpix

Viborgenserne skal indstille sig på højere varmeregninger. 

Et underskud på 158 millioner kroner får nemlig det offentligt-ejede Viborg Varme til at hæve prisen for fjernvarme fra 1. januar 2023. 

Det fremgår af en pressemeddelelse, hvor prisstigningerne på naturgas gives som altoverskyggende grund til de højere varmepriser. 

Konkret betyder det, at 1 kWh går fra at koste 1,55 kroner inklusiv moms til 1,98 kroner fra januar 2023. Altså en stigning på omkring 22 procent.

- Det er med stor beklagelse, men vi har ikke andre muligheder, lyder det fra bestyrelsesformand Kristian Brøns Nielsen.

Dyre varmeregninger i vente hos forbrugerne

Bestyrelsesformanden understreger, at prisstigningen sker som en naturlig markedsjustering, der følger naturgassens priser.

Derfor vil fjernvarmeprisen også vil falde igen, så snart det er muligt. Eller når der kommer alternative varmekilder, der kan erstatte naturgassen.

- Men at komme væk fra naturgassen er jo desværre ikke noget, man kan gøre natten over, siger Kristian Brøns Nielsen. 

Så lige nu kan forbrugerne ikke gøre så meget andet end at spare på varmen derhjemme, hvis de vil undgå uoverskuelige regninger.

Et gennemsnitligt parcelhus i Viborg på 140 kvadratmeter med et årsforbrug på 14.000 kWh vil med samme forbrug som tidligere nemlig opleve en stigning på den samlede varmeregning på cirka 12.000 kroner inklusiv moms.

Viborg Varme 2
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Lys for enden af tunellen

Men hos Viborg Varme ser de tegn på, at borgerne er opmærksomme på at spare.

- Vi kan allerede nu se, at folk sparer på varmen. Så selvom priserne stiger, kan det stadig ske, at nogle kunder får penge tilbage, fordi de har sparet så meget, siger Kristian Brøns Nielsen.

Kigger man længere ud i fremtiden, ser bestyrelsesformanden til gengæld, at priserne vil begynde at ligne samme niveau som taksten før denne prisstigning. Altså tilbage til 1,55 kroner inklusiv moms pr kWh. 

- Vi forventer, at den falder i 2024, blandt andet fordi vi i løbet af 2023 og 2024 får implementeret nye varmekilder med mere vedvarende energi, forklarer han.