Energikrisen giver Rie en masse at lave: Stokerfyr går som varmt brød

Energikrisen har sat gang i salget af stokerfyr, solceller og husstandsvindmøller. En producent på Mors har mangedoblet salget af stokerfyr

2:07
Der er gang i produktionen hos KSM-Stoker på Mors
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Mens energikrisen raser, er der flere og flere, der søger i alternative måder at få varme i huset på.

Derfor oplever producenter af grønne eller alternative energikilder pludselig øget efterspørgsel på deres produkter.  

Virksomheden KSM-Stoker på Mors producerer stokerfyr, der kan fyre med forskellige træmaterialer som savsmuld, flis og træpiller. 

I en tid, hvor prisen på netop træpiller er steget markant, er der mange midt- og vestjyder, der henvender sig til virksomheden på Mors. Ønsket er nemlig at skifte de dyre træpiller ud med flis eller savsmuld - og det kræver et stokerfyr.  

- Telefonerne gløder, og vi har travlt med at besvare alle opkald. Kunderne ringer og starter ofte samtalen med, at træpillerne nu koster en formue. Og så ved vi godt, hvad de vil, siger Rie Bech Mogensen, administrationsmedarbejder hos KSM-Stoker. 

- Folk er desperate for at få fat i et alternativ til træpillefyret. Det er fantastisk at have meget at lave, men nogle gange føler vi også, at vi næsten ikke kan få benene til jorden igen, fortæller hun, uddyber hun. 

Stokerfyr klar til et blive leveret hos kunden.
Stokerfyr klar til et blive leveret hos kunden.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Femdobling i Viborg

Hos virksomheden Cirkel Energi i Viborg mærker man også, at folk søger mod alternative måder at få varme i huset på. 

Kunderne henvender sig som aldrig før, fordi de gerne vil have hjælp til at få sat solceller på hustaget eller måske få en hustandsvindmølle sat op ved siden af ejendommen på landet.

- Vi har nok set det, der svarer til en femdobling sammenlignet med for et år siden, siger Niels Martin Jørgensen, der er civilingeniør og ejer af Cirkel Energi. 

De seneste 13 år har han hjulpet både private og virksomheder med at producere deres egen el.

Nu, når energikrisen kradser for alvor, er hans rådgivning blevet ganske populær. 

- Vi har haft travlt i over et år. Men det er vokset meget her hen over sommeren. Vi får rigtig mange henvendelser fra folk, der er interesserede i at producere deres egen energi, i stedet for at de skal købe den fra store energiselskaber, siger Niels Martin Jørgensen.

Niels Martin Jørgensen har aldrig haft mere travlt i sin virksomhed Cirkel Energi, end han har lige nu.
Niels Martin Jørgensen har aldrig haft mere travlt i sin virksomhed Cirkel Energi, end han har lige nu.
Foto: Mathilde Brander, TV MIDTVEST

Salget ganget med 15 på Mors

Hos KSM Stoker på Mors er salget i år ganget med 15, og de håber, det fortsætter. 

- Men det fortsætter jo nok sandsynligvis ikke. Jeg tror, det begynder at stagnere, men det kan godt være, det bare er henover sommeren næste år, og så kommer der gang i salget af de store anlæg igen til næste efterår. Sådan plejer mønsteret nemlig at være, siger Rie Bech Mogensen. 

- Folk glemmer, at de har brug for varme om vinteren, når det er varmt udenfor, så det plejer at gå ned over sommeren, afslutter hun. 

Et stokerfyr hos KSM-Stoker koster fra 110.000 kroner og opefter.