muted

Filmdrøm blev til virkelighed for Charlotte Ny spillefilm på vej

quote Det er et cirkus at lave film, men det er det jeg vil!

Instruktør Charlotte Madsen

Charlotte Madsen har gået sin egen snirklede vej for at blive filminstruktør. Hun var 18 år, da hun lavede den første kortfilm i barndomsbyen Bækmarksbro hos den lokale købmand. I dag er hun 30 år, og har været tilbage på hjemegnen for at optage sin første reelle spillefilm ”Asfalt”. 

De to hovedroller spilles af Michael Asmussen, der også er medforfatter på manuskriptet til filmen, og det unge up-coming talent Viilbjørk Malling Agger. Derudover er Camilla Bendix på rollelisten.
De to hovedroller spilles af Michael Asmussen, der også er medforfatter på manuskriptet til filmen, og det unge up-coming talent Viilbjørk Malling Agger. Derudover er Camilla Bendix på rollelisten.

En roadmovie
En afspærret gade, et filmhold og en lastbil er dagens legeplads for filminstruktør Charlotte Madsen.

"HALLO! Hva´ Fanden laver du!" råber den mandlige hovedrolleindehaver Michael Asmussen, mens han skubber til den kvindelige hovedrolleindehaver Viilbjørk Malling Agger.

Det er hundekoldt. Et filmhold fra Deluca Film med Charlotte Madsen som instruktør er i gang med en optagelse på Hjaltesvej i Holstebro. Hun er i gang med at indspille spillefilmen ”Asfalt”. 

- Den handler om et møde mellem to mennesker, far og datter. Nogle der ikke har set hinanden i rigtig lang tid. Det er et mærkeligt og uventet møde, fortæller Charlotte inden hun sætter scenen i gang med et ”værsgo” via sin Walkie Talkie.

Lastbilchaufføren Lasse  ligner ved første øjekast en tarvelig kliché af en lastbilchauffør. Han ryger for mange cigaretter og viser for lidt nærvær til sine omgivelser. Hans datter René  kommer med på en tur, og det viser sig, at Lasse har en dybere karakter, hvis han har mod til at turde være sig selv. Foto Martin Dam Kristensen
Lastbilchaufføren Lasse ligner ved første øjekast en tarvelig kliché af en lastbilchauffør. Han ryger for mange cigaretter og viser for lidt nærvær til sine omgivelser. Hans datter René kommer med på en tur, og det viser sig, at Lasse har en dybere karakter, hvis han har mod til at turde være sig selv. Foto Martin Dam Kristensen

Filmoptagelserne foregår inde i lastbilkabinen, der er indrettet som et lille filmstudie. Her sidder Michael Asmussen bag rattet. Han har taget det store kørekort for at kunne spille rollen.
Dagens scene er central for filmen. Hans datter i filmen træder pludselig ud foran hans lastbil, og han hugger bremserne i for ikke at ramme hende. Filmet inde fra lastbilen ser man hårtoppen af pigen og en stærkt ophidset chauffør, der hopper ud af sin lastbil.

Charlotte Madsen har lært at tage skoene af, når hun opholder sig i en lastbilkabine.
Charlotte Madsen har lært at tage skoene af, når hun opholder sig i en lastbilkabine.

- Det er et lille rum, men der er et kæmpe udsyn til alt muligt. Man sidder i sin egen lille boble og betragter tingene lidt oppefra. Jeg synes, der er et kæmpe drama i en lastbil, og der er en masse symbolik i at køre væk fra noget og imod noget, og alt det der foregår udenfor. Der er ikke mange, der har været i en lastbil eller oplevet det miljø, der er omkring en lastbil, fortæller Charlotte om baggrunden og ideen til filmen.

Opvokset i Bækmarksbro

quote Det var aldrig kedeligt

Charlotte Madsen

Charlotte Madsen bor i Ebeltoft, men er opvokset i den lille by Bækmarksbro i Lemvig Kommune.

- Beskrivelsen af Bækmarksbro ligger jo næsten i navnet. Det er jeg blevet drillet med, når jeg har haft et filmhold med til Bæk - marks - bro. At der ikke er så meget andet. Heldigvis er det jo ikke sådan, det er. Tværtimod er jeg vokset op med, at der skete rigtig mange ting, og man aldrig kedede sig. Men det er klart, når man vokset op i en lille by, så får man en udlængsel og en lyst til komme ud at se noget andet og noget mere, fortæller Charlotte Madsen, som flyttede til København som 17-årig.

Hun havde to hovedinteresser som barn. Hun har altid elsket at skrive. Hendes mor, Annette Pinnerup Knopper, fortæller, at i skolen fik hun mange gange at vide, hun kun måtte skrive sine stile på max. 30 sider, men så skrev hun bare med en lille bitte skrift. Den anden interesse var dyr, og allerede som 12-årig blev hun vegetar.

Charlotte Madsen som konfirmand.
Charlotte Madsen som konfirmand.

- Jeg kan huske til en forældresamtale, hvor min lærer sagde, at hun troede jeg ville blive noget med at skrive i stedet for noget med dyr og biologi. Matematik har jeg aldrig været glad for, overhovedet. Der har jeg flere gange fået at vide, at det var nogle fine tegneserier jeg lavede, men at det ikke var opgaven i matematikhæftet. 

- Meget af min tid foregik inde i mit hoved. Uden at det skal lyde alt for skørt, så oplevede jeg ting på en anden måde, fordi jeg var inde i hovedet, og nogle gange tror jeg ikke, at jeg registrerede, hvad der foregik omkring mig. Jeg har aldrig haft et problem med at sidde for mig selv og kigge ud i luften, for der skete noget i hovedet. Det er lidt svært at forklare, fortæller Charlotte Madsen.

Familie og venner med i filmene
En håndfuld af de 500 indbyggere i Bækmarksbro er Charlottes nærmeste familie. Som barn kom hun næsten hver dag hos sine bedsteforældre, og hun besøger altid sin bedstemor, når hun er i området.

Charlotte Madsen på besøg hos sin bedstemor Sonja Madsen i Bækmarksbro i forbindelse med filmoptagelserne i området.
Charlotte Madsen på besøg hos sin bedstemor Sonja Madsen i Bækmarksbro i forbindelse med filmoptagelserne i området.

Charlotte Madsen har altid haft sin familie og deres venner med som hjælpere og statister i sine film. Hun var 18 år, da hun kastede sig ud i sit første filmprojekt, som blev optaget hos den lokale købmand efter lukketid, og siden har hun formået at lave to film i spillefilmlængde for stort set ingen penge. I 2010 lavede hun filmen ”Søde lille du” og et par år efter efter lavede hun ”Kufferten”.

- Det handler om tilgængelighed, og at det giver mening at optage i omgivelser, jeg kender. Man må være kreativ med det, man har. Der var ikke så mange andre muligheder, husker Charlotte Madsen.

Film uden et budget og professionelle skuespillere rimer ikke umiddelbart, men det fik Charlotte til at rime. Peter Mygind, Vigga Bro, Sofie Lassen-Kahlke, Gordon Kennedy og Lise Bostrup er nogle af de skuespillere, som har været med i hendes film.

Holdet bag filmen "Sammen hver for sig" fra 2013 med bl.a. skuespillerne Gordon Kennedy, Sofie Lassen-Kahlke, Michael Asmussen og Anette Støvelbæk.
Holdet bag filmen "Sammen hver for sig" fra 2013 med bl.a. skuespillerne Gordon Kennedy, Sofie Lassen-Kahlke, Michael Asmussen og Anette Støvelbæk.

- I bund og grund har jeg bare spurgt skuespillerne om de havde lyst til at være med. Der er mange dygtige skuespillere i Danmark, og mange vil gerne lave noget nyt og spændende, som de kan se et eller andet i. Jeg har ikke skulle overtale nogle. Når jeg skriver et manuskript, så har jeg en i tankerne, mens jeg skriver, og så bliver man rigtig glad, når det lykkes at få personen til at spille rollen, fortæller Charlotte.

muted

Filmen Asfalt har et budget og laves af professionelle

quote - Derfor kalder jeg filmen for min debutfilm

Charlotte Madsen

Til filmen ASFALT har Charlotte Madsen for første gang et rigtigt budget.
Det er på 4,2 mio. kroner. I gennemsnit koster det mellem 20 og 25. mio. kroner at lave en dansk spillefilm, så filmens budget er meget lille.

- Der er mange ting, der er afgørende for, om det lykkes. Det betyder enormt meget, at Deluca Film er gået ind i det, fordi der pludselig er en producent, der tror på projektet. Den Vestdanske Filmpulje støtter, så vi har et budget at arbejde ud fra. Aarhus Filmværksted, 3F, Hans Høj, Scania, FDE-Fonden og Lemvig og Holstebro kommuner bakker også op, og uden de brikker kunne filmen ikke laves, konkluderer Charlotte Madsen.

Allerede som 17-årig forsøgte Charlotte Madsen at komme ind på den etablerede uddannelse på Den Danske Filmskole i København. Det lykkedes ikke og i stedet gik hun i gang med selv at lave film.

Charlotte gik i stedet ud af gymnasiet og flyttede til København for at deltage i kurser på film- og fotoskolen for egen regning, alt imens hun lavede sine egne film. Senere blev hun optaget på den alternative filmuddannelse Super16. Et fællesskab af filmskabere i Danmark som drives som en forening af de medlemmer, som bliver optaget på forløbet. Et forløb Charlotte selv betalte for i de tre år uddannelsen varede.

muted

quote - Jeg havde ikke forstillet mig at have hus, mand og tre børn som 30-årig.

Charlotte Madsen

Filmholdet bag ”Asfalt” har været samlet både dag og nat. De boede i Fjand Badeby ved Vesterhavet. For at få det hele til at hænge sammen har Charlotte Madsens familie været med på turen.

For nogle år siden blev hun gift med ungdomskæresten Thomas Toft Nilsson. De mødte hinanden på fotoskolen i København, og han har været fotograf på flere af hendes tidligere produktioner. I dag arbejder han hos et reklamebureau.

Charlotte Madsen blev gift i haven med Thomas Toft Nilsson i 2018.
Charlotte Madsen blev gift i haven med Thomas Toft Nilsson i 2018.

- Når jeg ikke optager film, så skriver og arbejder jeg lidt, men primært er jeg hjemme ved de tre små. Vi blev enige om, at det ville være et voldsomt skifte, at jeg skulle være væk i tre uger. Især for den yngste på et år, så det var naturligt, at vi alle sammen tog afsted, og Thomas tog barsel for at være hos børnene. Det har gjort det meget nemmere for mig, fortæller Charlotte Madsen.

Efter små tre uger med optagelser, hovedsageligt i Holstebro og Lemvig kommuner, kan filmholdet over en brunch sige farvel til hinanden.

- Vi skal fejre vi er færdige med en spillefilm optaget på så kort tid, at det næsten er umuligt, men vi gjorde det. Vi bed tænderne sammen i kulden og hængte på dag og nat, takker filmens indspilningsleder Thomas Schildel. Det har virkelig været en fornøjelse at opleve jeres entusiasme. Det er det, man drømmer om at opleve med et filmhold, men som ofte forsvinder jo større og dyrere alting bliver, slutter han og hæver sit glas med champagne til en skål.

Holdet bag filmen ”Asfalt” gjorde det muligt at indspille filmen på to en halv uge. Foto Martin Dam Kristensen
Holdet bag filmen ”Asfalt” gjorde det muligt at indspille filmen på to en halv uge. Foto Martin Dam Kristensen
Frost og sne under optagelserne, så skuespillerne var godt pakket ind mellem optagelserne i Holstebro.
Frost og sne under optagelserne, så skuespillerne var godt pakket ind mellem optagelserne i Holstebro.

Nå, Charlotte, vi kom i mål eller gjorde vi? spørger skuespiller Michael Asmussen.
- Det skal nok gå, som man siger på jysk. Vi skal jo lige have den klippet sammen, svarer Charlotte Madsen, mens hun står med sin yngste søn på et år på armen.

De joker lidt med om der skal laves en ”Asfalt 2”, der skal hedde ”Beton” inden de giver hinanden et luftigt Coronaknus.

- Nu skal jeg klippes, barberes og til at tale rigsdansk igen, slutter Michael Asmussen, der til rollen som lastbilchauffør er blevet langhåret med skæg.

Skuespiller Michael Asmussen og Charlotte Madsen med sin yngste søn ved Fjand Badeby, hvor filmholdet boede under optagelserne.
Skuespiller Michael Asmussen og Charlotte Madsen med sin yngste søn ved Fjand Badeby, hvor filmholdet boede under optagelserne.
muted

quote Det er lidt et cirkus at arbejde på den her måde.

Charlotte Madsen

Charlotte Madsen skal selv klippe den første version af filmen inden der kommer en professionel filmklipper indover. Det sker for at spare penge, men også fordi Charlotte Madsen ikke kan vente med at komme i gang.

I løbet af det næste år gøres "Asfalt" færdig, og det er endnu uvist, hvor filmen vises, udover at den formentlig får premiere i Biohuset i Lemvig.

Direktør hos Deluca Film i Aarhus, Morten Rasmussen, er glad for samarbejdet med Charlotte.

- Det er et skønt projekt, og vi vil gerne hjælpe på vej. Vi kan godt bruge instruktører, der bor herovre, så vi ikke altid skal hente folk i København, når vi skal lave projekter i Aarhus og Jylland. Jeg tænker, at vi alle sammen får noget godt ud af det, konkluderer han efter optagelserne i Vestjylland.

Charlotte Madsen  arbejder ofte hjemme i Ebeltoft, hvor hun også skal klippe filmen.
Charlotte Madsen arbejder ofte hjemme i Ebeltoft, hvor hun også skal klippe filmen.

Charlotte Madsen har et håb om, at filmen giver hende et fingerpeg om hun er på rette vej.

- Det er virkelig mit håb, at den kommer til at præsentere det, jeg kan, så jeg helt fair kan få en vurdering af, om der er nogle, der vil se flere film eller ikke. Det er det, jeg håber, den kan gøre.

- Tingene er meget mere sikre, hvis man har et fast arbejde, hvor man får løn hver måned. Sådan er det jo ikke, når man laver film på den her måde. Man er ansat på et projekt i en periode, og så må man håbe, at der kommer et projekt mere på et eller andet tidspunkt, hvor man så kan tjene lidt.

Charlotte Madsen håber, hun får mulighed for at lave mange flere film.
Charlotte Madsen håber, hun får mulighed for at lave mange flere film.

Her slutter fortællingen om pigen fra Bækmarksbro, der skulle ud på en del omveje og biveje for at nå i mål med optagelserne til sin første professionelle spillefilm. Vejen til hendes filmdrømme er delvist asfalteret med ”Asfalt”, og forude aner hun en spillefilm for børn som sit næste projekt.

Charlottes børn på 6, 4 og 1 år har høj prioritet i Charlottes liv. Børnene kommer ikke i institution før de er klar til børnehaven.
Charlottes børn på 6, 4 og 1 år har høj prioritet i Charlottes liv. Børnene kommer ikke i institution før de er klar til børnehaven.