Anja kører Tractor Pulling: - Jeg er nervøs, når traktoren sætter afsted

En kvinde i en mandesport. 31-årige Anja Hansen elsker Tractor Pulling og kører selv. Og hele familien er involveret.

Normalt er det mænd, der sidder bag rattet, når de tonstunge traktorer gasser op og drøner afsted. Men ikke i landsbyen Hvilsom nord for Viborg. Her er det 31-årige Anja Hansen, der på få sekunder skal få styr på de tusindvis af hestekræfter og til sidst slippe koblingen for at trække slæden ud over de 100 meter. Også kaldet Full Pull.

- Når jeg sidder der, så kører adrenalinen bare rundt i hele min krop. Jeg ved, at det kun er mig, det hele afhænger af lige nu. De er så toptunet de her traktorer, så du går virkelig til kanten, siger hun til TV MIDTVEST.

Anja Hansen bruger mange timer på Tractor Pulling. Og mange timer på at skrue i maskineriet.
Anja Hansen bruger mange timer på Tractor Pulling. Og mange timer på at skrue i maskineriet.
Foto: Michael Lyck Poulsen, TV MIDTVEST

Anja Hansen begyndte at traktortrække for 14 år siden. Hendes far havde kørt i mange år, og Anja og hendes bror har været med til hundredvis af stævner på sidelinjen. Så da Anja blev 16 år, tog hun straks kørekort til traktor og fik kort tid efter sin egen. Hun ville følge i sin fars fodspor.

Ikke alle var begejstret for Anjas beslutning. Hendes far, Lars Hansen, kunne mærke, at det at hans datter pludselig skulle side bag rattet, var hårdt.

- Kommer hun nu til skade. Griner de af hende? I starten var det ikke sjovt, fortæller Lars Hansen.

Tema

EM i Tractor Pulling 2019

Herbie har 2.500 hestekræfter

Anjas traktor hedder Herbie. Traktoren har omkring 2.500 hestekræfter, hvilket svarer til 25-30 personbiler. Hun og teamet prioriterer sikkerheden højt. Det gør sporten generelt, og den 31-årige kører har også den regel, at hvis hun en dag inden et træk ikke er nervøs, så skal hun stoppe med at køre med det samme.

Herbie har mange hestekræfter. Sådan cirka 2.500 for at være mere præcis.
Herbie har mange hestekræfter. Sådan cirka 2.500 for at være mere præcis.
Foto: Michael Lyck Poulsen, TV MIDTVEST

- Jeg har virkelig respekt for den her motorsport. Det er uforudsigeligt, hvad der kan ske i den her sport. Så jeg skal være nervøs, så jeg altid er koncentreret og gør mit bedste, forklarer hun.

Som tiden gik, forsvandt knuden i Lars Hansens mave. Hans datter beviste nemlig hurtigt, at hun kunne styre traktoren og køre på lige fod med mændene. I dag kører Lars Hansen ikke længere, men sammen med Anjas mor er han altid med til stævner, og i løbet af ugen hjælper han alt det, han kan i værkstedet.

- Jeg synes, at det er fantastisk at have det her sammen som familie, og jeg er stolt af hende. Hun er så sej, uddyber faderen.

Sådan dækker TV MIDTVEST weekendens EM

Er afsted tyve weekender om året

Cirka tyve weekenden om året er Anja Hansen og hendes familie afsted til stævner. I årets sæson gav kvinden fra Hvilsom mændene baghjul og blev dansk mester i B-Division. Med til at løfte pokalen var Anjas to sønner. Sammen med sin kæreste har hun Jeppe og Jonas på fire og seks år. De er begge allerede fast besluttet på at følge i deres mors fodspor og køre traktortræk, når de bliver gamle nok.

Hele familien er involveret i projektet. Her er det Anjas mor og søn, der kigger på.
Hele familien er involveret i projektet. Her er det Anjas mor og søn, der kigger på.
Foto: Michael Lyck Poulsen, TV MIDTVEST

- Jeg vil hjælpe dem alt det, jeg kan. De er jo vokset op med sporten, så selvfølgelig skal de have lov, afslutter en stolt Anja Hansen. 

I weekenden er der EM i Tractor Pulling i Brande. Anja Hansen kigger efter planen forbi vores kommentatorboks og får en snak med Jimmy Bøjgaard. Læs mere om vores dækning nedenfor.