Alderssikrede træhuse: Bjælkehus skal være ægtepars sidste hjem

Et bjælkehus i Handbjerg og et træhus i Ikast er indrettet alderdomsvenligt, så ejerne kan bo der, til de skal bæres derfra.

Et bjælkehus i Handbjerg og et træhus i Ikast er indrettet alderdomsvenligt, så ejerne kan bo der, til de skal bæres derfra.

Lone og Sven Erik Sørensen har altid drømt om at bo i et bjælkehus. En drøm, som blev til virkelighed, da parret skulle bygge deres sidste hus.

- Vi har altid været fascineret af naturen og træ, og vi har kigget langt, når vi er kørt forbi sådan et hus. Vi tænkte, det må være lykken at bo sådan et sted, og det er bare endnu mere fantastisk, end vi troede, fortæller Lone.

Bjælkehuset Handbjerg
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Før de flyttede ind i bjælkehuset i Handbjerg ved Vinderup i 2017, boede de på en minkfarm, som de også drev. Men der skulle ske noget nyt – og det gjorde der, da de faldt over grunden ud mod Venø Bugt, hvor der før lå en gammel købmandsforretning.

- Vi købte grunden på grund af udsigten. Det, der lå her før, var ikke noget specielt, og ude fra vejen var så det slet ikke ud af noget. Men da vi kom om på den anden side og så udsigten, så var vi ikke i tvivl og slog til med det samme, siger Sven Erik.

DRØMMEHJEM

Indrettet alderdomsvenligt

Det 200 kvadratmeter store bjælkehus er et typehus, som ægteparret har sat deres eget præg på blandt andet med en stor gangbro, der binder overetagen sammen.

Selv om der er trapper i huset, så er det indrettet alderdomsvenligt, så de kan komme rundt i kørestol, hvis de en dag skulle brug for det.

Det lyserøde soveværelse på 1. sal har en fantastisk udsigt ud over Venø Bugt. Soveværelset rykker i stueetagen, når parret ikke længere kan klare trapperne.
Det lyserøde soveværelse på 1. sal har en fantastisk udsigt ud over Venø Bugt. Soveværelset rykker i stueetagen, når parret ikke længere kan klare trapperne.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

- Vi har ingen dørtrin, og dørene er ekstra brede, så der er plads til en kørestol. Det samme er brusekabinen. Og så har vi skydedøre, fortæller Lone.

Lige nu har de soveværelse på 1. sal, men det kan de en dag rykke ned i kontoret i stedet, som også har direkte adgang til badeværelse.

- Vi vil gerne bo her så land tid som muligt, og vi vil helst herfra i liggende stilling. Vi synes ikke, det er så attraktivt at komme på plejehjem, siger Sven Erik.

Lone og Sven Erik flyttede ind i bjælkehuset i 2017. Der er forskellige farver i alle rum. Stuen og køkken-alrummet har gule vægge.
Lone og Sven Erik flyttede ind i bjælkehuset i 2017. Der er forskellige farver i alle rum. Stuen og køkken-alrummet har gule vægge.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Her skal jeg blive gammel

Også helt nyt, arkitekttegnet træhus i Ikast er indrettet alderssikret. Her er Birgitte Damgaard netop flyttet ind.

- Da jeg så denne her grund, kunne jeg mærke, at her skal jeg blive gammel og bo resten af mit liv.

Selv om hun ikke har nået pensionistalderen endnu lige som ægteparret i Handbjerg, så har hun fået lavet bad, toilet og et værelse i husets alle tre niveauer, så hun kan flytte et niveau op, hvis trapperne en dag bliver en udfordring.

Birgitte Damgaard er netop flyttet ind i et træhus på 218 kvadratmeter i Ikast, som er tegnet af hendes bror. Huset er i flere niveauer, men udformet på en måde så Birgitte kan blive gammel her.
Birgitte Damgaard er netop flyttet ind i et træhus på 218 kvadratmeter i Ikast, som er tegnet af hendes bror. Huset er i flere niveauer, men udformet på en måde så Birgitte kan blive gammel her.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

- Der var nødt til at være trapper på grund af terrænet, men det er alderssikret. Jeg kan starte nede i soveværelset, rykke op i stueplan og ende i den lille lejlighed, der er i det øverste niveau, hvor min teenagesøn bor lige nu. Det kan også være, jeg skal lave et oldekolle engang. Man ved aldrig, siger Birgitte Damgaard og fortsætter:

- Det med alder er abstrakt, men det var vigtigt at få tænkt ind uden at skulle gå på kompromis.

Birgitte Damgaards bror er arkitekt, og han har hjulpet hende med at tegne huset.

Det var meningen, det skulle have været bygget op omkring et gammelt træ, som stod på grunden, men det turde hun alligevel ikke gå med til. Se hvad der kom ind i stedet for i videoen i toppen.

Kender du et specielt hus?

Der er kommet en del mere træ ind i huset i Ikast, end det egentlig var meningen.
Der er kommet en del mere træ ind i huset i Ikast, end det egentlig var meningen.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST