Tålmodigheden er opbrugt: Hvis affald ikke bliver flyttet, fjerner kommunen det

Et omtalt affaldslager i Bording skal fjernes senest den 1. maj, ellers gør kommunen det - og melder den ansvarlige virksomhed til politiet.

Affaldet står lige nu pakket og klart til at blive flyttet. Det er dog endnu ikke sket.
Affaldet står lige nu pakket og klart til at blive flyttet. Det er dog endnu ikke sket.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Måske du husker elektronikaffaldet i Bording. Det affald, der tilhører den Herning-baserede virksomhed Fragmentum, der ikke har den nødvendige miljøgodkendelse til at opbevare det.

For godt to måneder siden fortalte TV MIDTVEST første gang om affaldslageret på Fabriksvej, der står ved siden af de gamle Invita-bygninger. Siden da er der ikke sket andet, end at virksomheden har læsset de store plastiksække i sættevogne.

Affaldet består fortrinsvist af skrottede computere, radioer og andre elektroniske apparater, som Fragmentum har opkøbt, fordi virksomheden vil genanvende det.

Problemet er, at affaldet endnu ikke er blevet genanvendt, som det ellers var planen, men i stedet er blevet flyttet flere gange på tværs af kommunegrænserne.

Lige nu er affaldet i Bording klar til flytning, men der er ikke sket mere efterfølgende.

- Det er jo placeret uden godkendelse på et sted, hvor det ikke hører hjemme, og det bliver ikke flyttet, siger Henrik Engedahl (V), som er formand for Teknik og Miljø i Ikast-Brande Kommune, til TV MIDTVEST.

Men nu er det nok. 

- Det skal være fjernet inden den 1. maj – hvorefter kommunen fjerner det inden den 17. maj, uddyber formanden.

Fragmentum har tidligere ansøgt om en miljøgodkendelse til en adresse i Ejstrupholm, hvor virksomheden angiveligt ville behandle affaldet, så det kunne genbruges. Men kommunen afviste med den begrundelse, at stedet lå i en landzone.

Sådan så affaldslageret ud, da TV MIDTVEST første gang fortalte om sagen i februar.
Sådan så affaldslageret ud, da TV MIDTVEST første gang fortalte om sagen i februar.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Et nødvendigt skridt

Ifølge Henrik Engedahl er kommunens tålmodighed brugt op.

- Det er de sædvanlige juridiske skridt, der sker, når ulovlige forhold ikke bliver bragt i orden efter en almindelig dialog.

Formelt fremgår det af meddelelser til dagsordenen for et møde i Teknik- og Miljøudvalget tirsdag.

Er det din forventning, at Fragmentum fjerner det her affald?

- Det er altid min forventning, at folk gør det, de skal. Måske jeg er naiv og optimistisk, men folk skal have en chance for at gøre det rigtige. Når det ikke sker, er vi nødt til at tage de mere formelle juridiske skridt.

Vil det ikke medføre, at virksomheden flytter affaldet til en ny kommune?

- Det håber jeg ikke. Mit håb er, at det her lager bliver flyttet til et godkendt sted. Det nytter ikke noget at blive ved med at flytte rundt på det.

Som det også fremgår af dagsordenen, vil kommunen i samme ombæring melde Fragmentum til politiet.

"Nomadeaffald"

Affaldet er i pressen blevet døbt "nomadeaffald". Det skyldes, at det flere gange er blevet flyttet. Det stammer fra et konkursbo på Sjælland og endte ad omveje i Herning. 

Her blev det opbevaret, indtil kommunen politianmeldte Fragmentum. I kølvandet på at ordensmagten blev involveret, flyttede virksomheden affaldet til Fabriksvej i to byer. Bording og Tim.

I Tim står tonsvis af affald i en lagerhal ejet af PPPG Invest.

I en lagerhal på Fabriksvej i Tim står der 475 big bags med - skønner eksperter - i omegnen af 600 tons affald.
I en lagerhal på Fabriksvej i Tim står der 475 big bags med - skønner eksperter - i omegnen af 600 tons affald.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Her har Fragmentum aldrig betalt husleje, og Ringkøbing-Skjern Kommune har ad flere omgange truet med en politianmeldelse.

Af samme årsag som i Bording. Fragmentum har ikke den fornødne miljøgodkendelse, der tillader virksomheden at opbevare og behandle affald de steder, hvor det altså fortsat er opbevaret.

TV MIDTVEST har mandag forsøgt at få en kommentar fra Fragmentums direktør, Brian Friis Knudsen, men han har ingen kommentar til sagens udvikling.