Kan du huske elektronikaffaldet i Bording? Nu er den ansvarlige politianmeldt for endnu et skrotlager

Brian Friis Knudsen og virksomheden Fragmentum med hovedsæde i Herning er blevet politianmeldt. Denne gang for ikke at betale husleje og undlade at hente tonsvis af opmagasineret elektronikaffald i Tim nord for Ringkøbing.

quoteDet viser, at hele affaldssorteringssystemet er ét stort kaos.

Direktør Gunnar Kjems fra PPPG Invest

Direktør og eneejer Brian Friis Knudsen fra Fragmentum i Herning er netop blevet meldt til Midt- og Vestjyllands Politi for flere mulige lovovertrædelser. Det oplyser TV MIDTVEST.

Det er direktør Gunnar Kjems fra PPPG Invest, der står bag anmeldelsen. I den skriver selskabets advokat blandt andet:

- På vegne af min klient PPPG Invest A/S skal jeg anmode Midt- og Vestjyllands Politi om at undersøge, om Brian Friis Knudsen og Fragmentum Polymers ApS [...] har gjort sig skyldig i strafbart forhold ved 1) at håndtere og efterlade [...] big bags med elektronikaffald på adressen Fabriksvej 13, 6980 Tim og 2) indgå lejeaftale om en hal på adressen Fabriksvej 13, 6980 Tim uden at have vilje til at betale den aftalte leje.

Ifølge Gunnar Kjems har PPPG Invest cirka 400.000 kroner til gode i husleje, som Brian Friis Knudsen og Fragmentum aldrig har betalt.

I en hal på Fabriksvej i Tim står der 475 sække - også kaldet big bags - fyldt med knust elektronik. Det kan være computere, radioer eller noget tredje.
I en hal på Fabriksvej i Tim står der 475 sække - også kaldet big bags - fyldt med knust elektronik. Det kan være computere, radioer eller noget tredje.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Fældet på Fabriksvej i Bording og Tim

Det er formentlig helt tilfældigt, at det er vejnavnet Fabriksvej, der går igen som stedbetegnelse i Bording såvel som Tim. 

Men i lørdags kunne TV MIDTVEST fortælle om Fragmentum og Brian Friis Knudsen for første gang. Her kom det frem, at virksomheden siden 2019 har opmagasineret elektronikaffald på Fabriksvej i Bording i Ikast-Brande Kommune.

Samtidig kunne Berlingske berette, at en del af de 800 tons, som indtil en politianmeldelse befandt sig i Herning Kommune, var flyttet til Ringkøbing-Skjern.

Men hvor nærmere bestemt, tænkte vi?

På Fabriksvej i Tim, fandt vi ud af. På Tim Maskinfabriks gamle grund, som i dag altså er ejet af PPPG Invest.

Fragmentums egen fremstilling

I en hal på Fabriksvej i Tim har der ifølge direktør Gunnar Kjems fra PPPG Invest stået 475 big bags med cirka 600 tons elektronikaffald siden november 2019. Oplaget tilhører Fragmentum og Brian Friis Knudsen, som ikke har betalt andet end et depositum.

- Jeg kan ikke lide, at han bare dumpede det og så forlod det. 

- Vi opsagde ham hurtigt, fordi han ikke betalte, men han har ikke ryddet, som han skal, siger Gunnar Kjems til TV MIDTVEST.

Ifølge PPPG Invest ser det ud i hallen, som Fragmentum og Brian Friis Knudsen efterlod den.
Ifølge PPPG Invest ser det ud i hallen, som Fragmentum og Brian Friis Knudsen efterlod den.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Hvorfor har I først meldt ham til politiet nu, når han ikke har betalt siden slutningen af 2019?

- Vi har truet med det, men det har taget noget tid at komme videre. Blandt andet fordi der gik et halvt år, før fogeden kom og satte ham på gaden.

I det konkrete tilfælde har fogedens visit været mere af navn end af gavn, for affaldet står fortsat i hallen i Tim.

- Står pænt og nydeligt

Ifølge Gunnar Kjems har kommunen været forbi og kontrollere, at elektronikaffaldet i Tim - som kan være miljøfarligt - er opbevaret forsvarligt. Og det er angiveligt tilfældet.

- Det står pænt og nydeligt dér, men det skal selvfølgelig væk, for vi skal bruge hallen til andre formål, fortsætter PPPG Invest-direktøren.

Egentlig skal man have søgt en miljøgodkendelse for at opbevare den slags, men det har Fragmentum og Brian Friis Knudsen ifølge Gunnar Kjems ikke gjort.

Endnu et billede fra hallen, som PPPG Invest egentlig gerne vil leje ud til anden side. Men først er der tonsvis af affald som det her, der skal fjernes.
Endnu et billede fra hallen, som PPPG Invest egentlig gerne vil leje ud til anden side. Men først er der tonsvis af affald som det her, der skal fjernes.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Har I været for ukritiske i forhold til at lukke ham ind i første omgang?

- Ja, vi har klovnet i det. Men det er nemt at sige bagefter. For vi stoler jo på folk.

De store mængder affald har Fragmentum og Brian Friis Knudsen overtaget fra en lignende virksomhed, der gik konkurs på Sjælland i 2018 og efterlod 15.000 tons affald. Der er altså både omfang og historik, som nu også er landet på miljøministerens bord. Alt i alt noget, der chokerer Gunnar Kjems.

- Det viser, at hele affaldssorteringssystemet er ét stort kaos, afslutter han.

Afventer miljøgodkendelse

Brian Friis Knudsen har i skrivende stund ikke hørt noget fra politiet endnu, så han kan og vil ikke forholde sig til selve politianmeldelsen. Men han ærgrer sig over situationen i Tim.

- Vi afventer en miljøgodkendelse, så vi kan komme videre med vores arbejde. Når vi har den, skal vi nok få ryddet op i Tim og betalt det, vi skylder, forklarer han over for TV MIDTVEST.

Brian Friis Knudsen skønner i øvrigt, at der ikke er 600, men snarere cirka 325 tons affald i hallen i Tim.

Her kan du se lørdagens indslag om Fragmentums affald i Bording.
Tema

Det efterladte affald


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien 112.