Folketingsmedlem kalder direktør bag nomadeaffald 'bandit': - Det er enormt frustrerende

SFs Signe Munk er klar til at tage sagen op på Christiansborg for at skærpe krav, tilsyn og lovgivning.

Signe Munk er SFs energi-, forsynings- og klimaordfører. Hun er langt fra begejstret for det elektronikaffald, der lige nu bliver flyttet rundt i Ikast-Brande Kommune.

- Det er jo enormt frustrerende at vide, at der er nogle banditter, som bare flytter rundt på elektronikaffald, som kan forurene den grund, det står på, siger folketingsmedlemmet til TV MIDTVEST.

Hendes reaktion kommer efter, at TV MIDTVEST mandag kunne fortælle, at tonsvis af elektronikaffald, der siden 2019 har været opmagasineret i et industrikvarter i Bording, er ved at blive flyttet.

I pressen kaldes det nomadeaffald, fordi det flere gange er rykket mellem kommuner. Senest altså i 2019, hvor det blev rykket til Bording i Ikast-Brande fra Herning Kommune.

Burde man ikke landspolitisk få styr på sådan en affaldsnomade?

- Jeg vil helt sikkert se på, om den lovgivning, vi har, er tilstrækkelig. For problemet er der helt åbenlyst. Det er ikke det eneste eksempel på elektronikaffald, der bliver flyttet. Og det er et problem, for affald skal genanvendes, hvis det ikke er forbrændingsegnet affald, uddyber Signe Munk.

Flere krav - mere tilsyn

SF'eren mener, det er nødvendigt at gøre flere ting for at komme problemet til livs.

- Det handler dels om at sætte nogle skrappe krav, men det handler også om at have et godt tilsyn. Det kan godt være, det skal strammes, men der er behov for at se på, om vi stiller de rigtige krav til dem, der skal genanvende det elektronikaffald, vi som borgere afleverer til det formål, fortsætter hun.

Virksomheden, der har ansvaret for elektronikaffaldet i Bording, hedder Fragmentum og har hjemme i Herning. Virksomhedens direktør, Brian Friis Knudsen, har ad flere omgange afvist at stille op til interview om sagen. En sag, der også vedrører et lignende depot i Tim nord for Ringkøbing, hvor direktøren nu er blevet politianmeldt.

- Det at have et godt tilsyn er generelt vigtigt for, at virksomheder, der skal håndtere affald, ved, at der bliver holdt øje med dem. Og det er klart forebyggende i forhold til, at vi får nogle ordentlige virksomheder ind på området. Så kan det sagtens være, der skal særlige tiltag til for at få fat i sådan en bandit her, siger Signe Munk.

Tema

Det efterladte affald