Efter konkurs: Nu bliver der ryddet op i nomadeaffald i Faurholt
I de her dage er Elretur gået i gang med at rydde op i et skrotlager i Faurholt efter et konkursbo, der de seneste år har opmagasineret affald flere steder i landsdelen.
Der er skrevet og sagt mange ord om elektronikaffald i Midt- og Vestjylland de seneste år. Det begyndte med en konkurs og slutter nu tilsyneladende også ved en konkurs.
I hvert fald er en organisation ved navn Elretur nu gået i gang med at rydde op i en del af det lager, der den seneste tid har været i Faurholt nord for Ikast.
- Det kører efter planen. Vi er i gang med at ompakke affaldet og gøre det transportbart. Derefter skal det køres til et miljøgodkendt sted i Kolding, hvor det bliver sorteret, fortæller direktør Morten Harboe-Jepsen fra Elretur til TV MIDTVEST.
Elretur beskriver sig som en kollektivordning, der håndterer producentansvaret for elektronisk udstyr og batterier på vegne af over 950 producenter og importører. Derfor har organisation lavet en aftale med konkursboet efter den Herning-baserede virksomhed, Fragmentum.
Skal have flere millioner op af lommen
Nu er arbejdet i Faurholt i gang.
Morten Harboe-Jepsen forventer, at stedet er ryddet i løbet af et par uger. Noget af affaldet skal endeligt behandles i Tyskland, andet herhjemme.
Derefter retter Elretur sin opmærksomhed mod et lager i Tim nord for Ringkøbing. De mange sække med elektronikaffald dér skal sorteres i Belgien. Det kræver en eksporttilladelse, og der kan gå mellem fire og otte måneder, før den lander.
- Når den kommer, skal vi bruge 25 lastbiler i en uge på at få tømt hallen i Tim, fortsætter direktøren.
For den udenforstående kan det virke lidt omsonst at tage den her oprydningsopgave på sig. Hvorfor gør I det?
- Det handler om ansvarlighed. Vi er ikke juridisk forpligtede til det.
Men der må vel være nogle penge i det for jer?
- Nej, det er der ikke. Vi skal have flere millioner op af lommerne for at rydde op i det her.
- Vi har kun ét motiv. Det er, at elektronikaffaldet bliver placeret og behandlet korrekt. Naboer og lokalsamfund kan ikke leve med det. Nogen skal gøre noget, afslutter Morten Harboe-Jepsen.
Ønsker at fortsætte til trods
TV MIDTVEST har været i kontakt med Fragmentums direktør, Brian Friis Knudsen. I et mailsvar skriver han, at han ikke billiger Elreturs oprydning. Han oplever ikke, at han var inviteret med til løsningsbordet. Og trods konkurs og strid med forskellige myndigheder har han mod på fremtiden i branchen.
- Jeg arbejder videre og har fået en del tilbud fra forskellige aktører, som ønsker at fortsætte den udvikling, som jeg startede. Men de sidste to års forløb har gjort, at jeg ikke har så stort et behov for, at projekterne skal forblive i Danmark længere. Jeg er glad for den støtte, jeg fik ved embedsmændene i Ikast-Brande Kommune, og de skal have stor tak for den støtte de gav mig frem til det sidste, skriver han blandt andet.