Mor til Danmarks yngste filmskaber: Drop ”du burde jo” og bak op

Houe Film er Danmarks yngste filmselskab skabt af tre 17-årige venner. Det har krævet stor opbakning hjemmefra, lyder det fra stifter Malte Houes mor, Mette Houe.

Det ligger dybt i det fleste forældre, at man vil sine børn det bedste. Og det bedste betyder for langt de fleste forældre: en uddannelse, en plan for fremtiden og et godt job.

Mette Houe fra Nykøbing er som de fleste og så alligevel slet ikke. Hun er nemlig mor til i dag 17-årige Malte Houe, der er stifter af Danmarks måske yngste filmselskab, Houe Film. Sammen med sine to bedste venner, Bertram Bailey og Mikkel Korsgaard Sørensen, sprang han allerede i en tidlig alder ud som herre i eget hus. De tre 17-årige kan i dag skrive direktør, producer og økonomichef i Houe Film på visitkortet.

quoteVi siger så ofte, at vi gerne vil høre de unges stemmer. Men det er de færreste unge, der faktisk tør sige, hvad de mener. Og det tør de

Mette Houe, Nykøbing

- Jeg synes, det er mega sejt. Vi siger så ofte, at vi gerne vil høre de unges stemmer. Men det er de færreste unge, der faktisk tør sige, hvad de mener. Og det tør de tre, lyder det fra Mette Houe, der arbejder som områdeleder i Thisted Kommune.

"For fanden, Malte"

Men med valget om at være selvstændige filmskabere, så er der også truffet fravalg. Mikkel Korsgaard Sørensen går som den eneste i gymnasiet, Bertram Bailey droppede ud og læser nu fjernstudier på HF. Det samme gør Mette Houes søn, Malte.

- Det er da helt klart vigtigt for mig, at han får en uddannelse. For tænk nu, hvis han som 23-årig gerne vil læse videre, så skal han jo have en ungdomsuddannelse. Men Houe Film er også vigtigt, så vi har talt meget om, hvordan vi forener de to ting, forklarer hun.

Malte Houe har stor opbakning hjemmefra. Men hans mor har da af og til bekymret sig om sin søns utraditionelle vej gennem ungdomslivet. 
Malte Houe har stor opbakning hjemmefra. Men hans mor har da af og til bekymret sig om sin søns utraditionelle vej gennem ungdomslivet. 
Foto: Privatfoto

Mette Houe troede egentlig, at hendes søn skulle på gymnasiet. Og indtil få dage før skolestart, så var det da også planen. Men Malte Houe droppede ud, inden han overhovedet kom i gang.

quoteJeg har selv gået i gymnasiet, nydt fællesskabet og de gode gymnasiefester, så min største bekymring er faktisk, at han går glip af et fællesskab 

Mette Houe, Nykøbing

- Først tænkte jeg: For fanden Malte, kunne du ikke have sagt det noget før? Men jeg er glad for, at han viste mig den tillid og turde sige, at gymnasiet ikke var det rigtige for ham.

Alligevel rokkede fravalget af gymnasiet ved det bekymrede mor-gen i Mette Houe.

- Jeg har selv gået i gymnasiet, nydt fællesskabet og de gode gymnasiefester, så min største bekymring er faktisk, at han går glip af et fællesskab. Men det kan jeg se, at han ikke gør, lyder det.

Danmarks yngste filmselskab

Har lært af sin søn

Malte Houe studerer nu fjernstudier på HF ved siden af sit job som direktør i Houe Film. Han tilrettelægger selv sin hverdag, står tidligt op og strukturerer dagen, så både skole og arbejde kan passes. Og Mette Houe er mere end almindeligt stolt af, at hendes søn tør gå egne veje og tør satse alt på sin drøm om at skabe Houe Film. Og hun er slet ikke overrasket.

- Malte er Malte, og det har han altid været. Allerede i børnehaven stak han ud, og så har han altid haft selvtillid til at stå ved den, han er. Så jeg har lært meget af ham, for den selvtillid havde jeg ikke selv som 17-årig, siger hun.

Houe Film er så småt ved at få etableret sit navn som filmselskab og de tre unge iværksættere som kulturelle frontløbere – også uden for Mors. Lige nu lægger Malte Houe og Houe Film sidste hånd på filmselskabets første kortfilm – skrevet og instrueret af Malte Houe selv. På sidelinjen står hans mor – ydmyg og stolt over, at hendes søn tør. Og derfor har hun også et godt råd til andre forældre til unge, ambitiøse og kreative børn.

- Husk at følge med. Lad være med at være så ’mor-agtig’, og lad de unge tage deres eget valg. Man skal virkelig forsøge at give slip på sine egne ”du burde jo.” Jeg har det sådan, at jeg kan enten følge med og bakke op, eller jeg kan holde fast i, at ”jeg ved bedst” – og så ville jeg miste ham.

quoteJeg har det sådan, at jeg kan enten følge med og bakke op, eller jeg kan holde fast i, at ”jeg ved bedst” – og så ville jeg miste ham

Mette Houe, Nykøbing

Så valget er nemt for Mette Houe. Lige nu ser hun sin søn udleve store drømme og tænker som alle forældre på, hvad fremtiden byder på. Men hun er ikke bekymret. I hvert fald ikke længere.

- Maltes fremtid kan stikke i alle retninger. Om fem år kan være blevet engageret i et byprojekt, det kan være han har fået en rigtig fed rolle eller måske skriver manuskripter? Alle veje er åbne. Jeg følger bare med og bakker op, siger Mette Houe.

Vi besøger igen de unge filmmagere fra Mors, når de skal optage en pilotscene til en kortfilm.
Tema

Danmarks yngste filmselskab


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Kultur.