Virtuel 1. maj-tale: - Det er ikke lige så godt at glo ind i en tv-linse

Digitale taler om kampdag mangler fællesskab og kolde øl. Det er en minister og en skibstømrer enige om.

Det er ikke helt det samme at tale til en skærm og læse op fra en teleprompter, som det er at stå foran røde faner og hundredevis af kampdagsstemte socialdemokrater. Det må fødevareminister Mogens Jensen (S) sande.

quoteJeg ville allerhelst stå i Laugsesens Have eller hos 3F og holde talen live.

Mogens Jensen (S), fødevareminister

Alle 1. maj-arrangementer, hvor den internationale kampdag bliver markeret, er i år aflyst på grund af coronavirus og erstattet af virtueller taler.

- Det er svært at have den fornemmelse, som man normalt har, når man er ude blandt folk. Man får gerne en kold fadøl, en pølse eller en kop kaffe og det savner man jo. Det er mærkeligt og ikke lige så godt at stå og glo ind i en tv-linse, siger Mogens Jensen.

Men det lykkedes Mogens Jensen at få to taler i kassen efter flere ønsker fra Midt- og Vestjylland, hvor han skulle have holdt flere taler i dag.

- Jeg ville allerhelst stå i Laugsesens Have eller hos 3F og holde talen live, hvor man kan mærke reaktionerne, men det vigtigste er at holde traditionen i hævd, og det er ekstra vigtigt i år, fordi vi har set, hvordan fællesskabet har udfoldet sig under coronakrisen, og det er det, 1. maj handler om.

Se hvordan det så ud, da talen blev optaget, og hør Mogens Jensen fortælle om den.

Bedre live

Det er da heller ikke helt det samme for dem, som troligt plejer at møde op til arrangementer, at se det på nettet i stedet for.

Christian Strøm er tillidsmand og skibstømrer hos Hvide Sande Shipyard Steel and Service, og for ham er 1. maj vigtig.

- Det er sjovere at se det live og dele oplevelsen med andre. Man kommer jo også for at se, hvor mange der dyrker fællesskabet. Nu sidder man helt alene og kan ikke komme med input bagefter eller stille spørgsmål til talerne, siger han.

Til gengæld fanger skibstømreren hele Mogens Jensens budskab, for han bliver ikke generet af nogen. Han har dog bidt mærke i, at ministeren kan talen rimelig godt.

- Det ser meget instrueret ud det her. Han snakker, lige som han læser op af en eller anden ting.

Tricks fra tv-branchen

Og der er noget om snakken. Ministeren har nemlig fået fat i en såkaldt teleprompter til anledningen. På den står talen, som han så læser op fra, så han ikke skal stå med papirer i hånden.

- Det er et kendt trick i tv-branchen, og det virker også bedre, at man har øjenkontakt med folk, end man skal stå med hovedet nede i papirerne. Og så er der også den fordel ved, at den er optaget, at vi kan gøre tingene, så de sidder i skabet, siger Mogens Jensen.

Teleprompteren, som Mogens Jensen læser op fra.
Teleprompteren, som Mogens Jensen læser op fra.
Foto: TV MIDTVEST

Nu vil det så vise sig, hvor mange årets tale med temaet fællesskabet når ud til. Socialdemokraten, der har givet mange tv-interviews gennem årene, er i hvert fald tilfreds med resultatet.

- Jeg synes selv, det lykkedes at lave en stærk tale, der taler ind i situationen og forhåbentlig rammer ind i hjertet på dem, der skal lytte til den.

Talen blev optaget for en uge siden i haven ved Det Kongelige Bibliotek.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Politik.