Virolog peger på hesteevent som årsag til mange smittede - nu afviser arrangøren kritikken

Dansk Varmblod mener ikke, at man kan bevise en sammenhæng mellem de mange smittede i Herning Kommune og det store hesteevent.

Der var omkring 55.000 deltagere til Hest og Rytter i MCH i Herning.
Der var omkring 55.000 deltagere til Hest og Rytter i MCH i Herning.
Foto: TV MIDTVEST

Er det store hesteevent Hest og Rytter, der blev afviklet i MCH i Herning i begyndelsen af marts, årsagen til, at der nu er et stort antal coronasmittede i Herning Kommune?

Teorierne og gisningerne har været der længe.

Nu siger Allan Randrup Thomsen, der er ekspert i virologi ved Københavns Universitet, til Avisen Danmark, at det efter hans vurdering er sandsynligt, at der er noget om snakken.

- Jeg vurderer, at hestestævnet er den væsentligste årsag på grund af antallet af deltagere. Det er klart, at store forsamlinger altid er et godt sted for en virus at sprede sig. Det er dokumenteret, at det er det, man skal undgå. Derfor er der også indført restriktioner.

- Smittespredning er en statistisk begivenhed. Jo flere du er i kontakt med, jo større smittespredning sker der. Hver gang du har en social interaktion, løber du en vis risiko. Hvis du har mange sociale interaktioner, giver det god mening, der kan ske en voldsom smitteoverførsel ved sådanne begivenheder. 

Arrangørerne af Hest og Rytter, Dansk Varmblod, har hidtil ikke udtalt sig om den mulige sammenhæng, men i en mail til TV MIDTVEST skriver direktøren i Dansk Varmblod, Casper Cassøe, at han ikke mener, at der er bevis for teorien.

- Skulle det vise sig dokumenteret, at vores arrangement faktuelt har været medvirkende årsag til det aktuelle smittetal i Herning, er vi naturligvis meget kede af dette og beklager. Der findes imidlertid ingen evidens for, at de ca. 60 smittede i Herning Kommune har noget med Hingstekåring/hestemessen at gøre, skriver Casper Cassøe.

Har ikke hørt om smittede deltagere

Der var omkring 55.000 besøgende til Hest og Rytter. Arrangørerne afviste dengang at aflyse arrangementet, selv om regeringen på det tidspunkt anbefalede, at man ikke gennemførte arrangementer med over 1000 deltagere.

Casper Cassøe understreger, at situationen dengang var en helt anden, end den er i dag. Sygdommen var slet ikke så udbredt, og der var tale om anbefalinger - ikke påbud. 

- Regeringens opfordring betød, at vi pludselig selv skulle tage stilling til, om arrangementet skulle fortsætte på et tidspunkt, hvor vi var i gang med vores 4. ud af 6 afviklingsdage. I den situation savnede vi den ekspertvurdering fra de relevante myndigheder, som blev stillet i udsigt d. 3. marts. Vi var og er ikke epidemieksperter, og hvis de relevante myndigheder mente, at risikoen ved at holde arrangementet var for stort, kunne de have stoppet det.

- Det er nemt at kigge tilbage nu - det er der rigtig mange der gør - og alting står altid så krystalklart i bagklogskabens lys. Vi ser stadig ingen evidens for årsagssammenhængen, men vi vil igen understrege, at skulle der vise sig en sammenhæng mellem vort arrangement og smittede – i Herning eller andre steder – så beklager vi meget og sender varme tanker til alle berørte familier, skriver Casper Cassøe.

Han peger desuden på, at arrangørerne ikke har fået meldinger om smitte blandt deltagerne, som i øvrigt kom fra hele landet - og havde meget lidt kontakt med Herning by.

De coronasmittede i den vestlige del af Region Midtjylland bliver indlagt på Regionshospitalet i Herning. Det seneste tal fra Region Midtjylland viser, at der er 26 indlagte i Herning, mens der til sammenligning er 23 indlagte i Aarhus. 

2:19
SE OGSÅ: Indslag fra den 7. marts, hvor arrangørerne forklarede, hvorfor de ikke aflyste Hest og Rytter.