Virksomheder kæmper under coronakrisen: - Det er den værste situation, man kan stå i

Nedlukningen af Danmark har haft store konsekvenser for flere midt- og vestjyske virksomheder.

Konstitueret restaurantchef Mikkel Knudsen fra Jensens Bøfhus i Holstebro har været nødt til at afskedige mange medarbejdere, som han ikke havde noget ønske om at sige farvel til.
Konstitueret restaurantchef Mikkel Knudsen fra Jensens Bøfhus i Holstebro har været nødt til at afskedige mange medarbejdere, som han ikke havde noget ønske om at sige farvel til.
Foto: Sarah Mølsted Andersen, TV MIDTVEST

For mange har coronakrisen betydet en pludselig fyreseddel, og i Midt- og Vestjylland er det især transport- og restaurationsbrancherne samt industrien, der er hårdt ramt af krisen.

Nye tal fra De Regionale Arbejdsmarkedsråd Vestjylland viser, at ledigheden inden for hotel- og restaurationsbranchen er steget med 89 procent fra 8. marts til 19. april. I transportbrancen er stigningen i løbet af samme periode helt oppe på 114 procent.

En af de virksomheder, der kæmper for livet, er Folmann Busser i Skjern. Her har man været nødt til at fritstille fem fuldtidsansatte chauffører og sende samtlige 20 afløsere hjem på ubestemt tid.

- Vores branche styrtbløder. Den 12. marts begyndte annulleringerne at komme, og stort set al kørsel er aflyst frem til og med juni efterhånden. Så vi er meget hårdt ramt i transportbranchen, fortæller Torben Folmann, der er direktør og daglig leder i det vestjyske busselskab.

Også i restaurationsbranchen ser virkeligheden pludselig markant anderledes ud, end den gjorde for et par måneder siden. Hos Jensens Bøfhus i Holstebro er det lige nu kun take-away, der giver lidt penge i kassen.

- Det er den værste situation, man kan stå i som restaurantchef, at man bliver nødt til at fyre nogen. Det er jo ikke vores valg. Og det er bare rigtig ærgerligt, for personalet føles som familie for os, siger konstitueret restaurantchef Mikkel Knudsen.

Ledigheden kan hurtigt vende

Ledigheden i Vestjylland er i alt steget med 39 procent, siden coronakrisen begyndte. Det viser opgørelsen fra RAR Vestjylland. Det betyder, at der lige nu er 8.177 ledige i kommunerne Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive og Struer.

Hos RAR Vestjylland er man dog håbefulde omkring fremtiden for de mange vestjyder, som for nylig har mistet deres arbejde.

- Det er primært de ufaglærte og faglærte, der i første omgang rammes. Men det er også dem, der hurtigt kommer i arbejde igen bagefter, siger John Hermansen, der er formand for RAR Vestjylland.

Han forklarer, at coronakrisen på mange punkter adskiller sig væsentligt fra finanskrisen, der ramte os i 2008. Det betyder, at grafen med stigende ledighed hurtigt kan begynde at gå den anden vej.

- Det her er en ledighed, der er politisk besluttet, fordi man har valgt at lukke mange steder. Når de steder åbner igen, så vil mange også komme tilbage i arbejde. Folk er ikke blevet fyret, fordi virksomhederne led, men fordi de blev lukket i en periode, lyder det fra John Hermansen.

Håber på at kunne ansætte igen

Selv om det lige nu ser sort ud, så er busdirektøren fra Skjern optimistisk.

- Vi håber på at kunne komme op og køre fuld drift igen, men vi ved også godt, at det kan komme til at tage lang tid. Vores branche er nok en af dem, som vil tage længst tid om at komme i gang igen, siger Torben Folmann fra Folmann Busser.

Den samme forsigtige optimisme finder man hos Jensens Bøfhus. Her er de ni fyrede fra restauranten i Holstebro som en midlertidig løsning blevet tilbudt at arbejde i Struer, hvor der er mere at lave.

- Når der kommer gang i hjulene igen, så vil vi helt klart henvende os til de medarbejdere, der er blevet opsagt, siger konstitueret restaurantchef Mikkel Knudsen.