Virksomhed i Ikast tilbyder lyntest: Der kan være flere falske negativer

Virksomheden HaemoMedtec tilbyder coronatests med svar efter 20 minutter, og kunderne strømmer til. En overlæge er dog bekymret for, at testen kan have mange falske negativer.

HaemoMedtec har indtil videre foretaget 200 tests, og de er ved at ansætte en sygeplejerske, så de kan få flere kunder testet.
HaemoMedtec har indtil videre foretaget 200 tests, og de er ved at ansætte en sygeplejerske, så de kan få flere kunder testet.
Foto: Louise Harkjær Møller, TV MIDTVEST

Den seneste tid har der været flere dages ventetid på coronatests, men det har en virksomhed i Ikast nu lavet om på.

Med en såkaldt anti-gentest tilbyder medicovirksomheden HaemoMedtec at teste personer for corona mod betaling, og kunderne kan få svar på 20 minutter.

- Vi kan frikende personen, om han er positiv eller negativ. Vi har en lille fejlmargin, hvor vi laver nogle få falsk positive, men det er ikke så stort et problem. På den negative har vi ingen usikkerhed. Den er 100% negativ, siger den administrerende direktør i HaemoMedtec, Bue Thorn Svendsen 

De har tilbudt testen i halvanden uge og kunder strømmer til. Virksomheden havde egentlig tænkt, at de mest ville håndtere firmaer, der vil have deres medarbejdere hurtigt testet, men privatpersoner kommer også forbi medicovirksomheden i Ikast.

- Jeg skal holde barnedåb for barn nr. 2 på søndag, og vi har nogle familiemedlemmer, der er udsatte, så jeg ville lave få foretaget en test, fortæller Kasper Hansen fra Ikast.

Tvivl om testens kvalitet

Til daglig arbejde HaemoMedtec med teknologi til medicinalindustrien, og derfor var det nærliggende at kaste sig over coronatest. Dokumentationen skulle de også have i orden.

- Det er CE-mærket, og vi har testresultater, som ligger til baggrund for alt det her, ellers må vi ikke sælge produktet, siger den administrerende direktør.

Det er dog ikke alle, der mener, at testen hos den private virksomhed holder vand. Ifølge en ledende overlæge, så er testen hos HaemoMedtec ikke så sikker, som de tests det offentlige bruger.

- Min bekymring er, hvis man tror på resultatet, når det er negativt. Testen er ikke nær så følsom, så der vil være nogen med knap så meget virus, som ikke får påvist, at de er smittede, siger Svend Ellermann-Eriksen, der er ledende overlæge for klinisk mikrobiologi på Århus Universitetshospital.

Ifølge overlægen, vil den private test have en større fejlmargin end den, man kan få hos Region Midtjyllands testcentre.

- Der vil være flere falske negative, fordi testen ikke er så følsom, og der skal mere virus til, før den slår ud. De kan godt hjælpe med at afkode smitten, men for at det skal være sikkert, skal de benyttede en gen-test, og ikke en anti-gentest, fortæller Svend Ellermann-Eriksen.

Den ledende overlæge oplyser, at forskellen på de to test ligger i, hvad man kigger på, når man poder for coronavirussen.

Hos HaemoMedtec har de forsøgt, at få sundhedsvæsenet til at afprøve deres test, men afprøvningen har lange udsigter. De stoler dog på dokumentationen, de har, fra deres leverendør.

- Vi har talt med Hvidovre Hospital, som gerne vil teste vores test op i mod det danske systems, men de har meget travlt, og vi ville ikke vente længere. Vi stoler istedet på de internationale resultater, vi har, så vi har lanceret den på markedet, siger Bue Thorn Svendsen fra HaemoMedtec.

Det koster 460 kroner at få lavet en corona-test hos Haemo-Medtec, og man kan komme, hvad enten man har symptomer eller ej.

4:07
HaemoMedtec i Ikast tilbyder en coronatest, som giver svar efter kun 20 minutter, men en ledende overlæge fra Aarhus Universitetshospital er bekymret for sikkerheden.