Videodagbog fra Struer: Udvekslingselever strandet på kostskole

58 elever bog stadig på kostskolen, der hører til Struer Statsgymnasium. De fleste er internationale studerende, som ikke kan komme hjem til deres familier.

Mange danskere er i disse dage på vej hjem til Danmark fra hele verden. På kostskolen, der tilhører Struer Statsgymnasium, sidder derimod 58 udvekslingsstuderende, som gerne vil hjem til deres familier, der sidder ude i verden.

Omstændighederne i Danmark og deres hjemlande gør dog, at de er nødt til at blive på skolen. For både at berolige familierne derhjemme og for at fordrive tiden, har de studerende derfor valgt at lave små videoer, som fortæller om livet på skolen, og om hvordan de har det.

quoteDet er en god tidsdræber. Ikke kun for os men også de mennesker, der er tilknyttet kostskolen.

Jarnis Anerauds, International studerende, Struer Statsgymnasium

- Vi tog initiativ til at lave en serie af videoer for at vise både vores forældre og venner, at alting er okay, siger Vlad Paduraru, der er international studerende på Struer Statsgymnasium, og som altså er strandet i Struer.

Indtil videre er det blevet til to videoer, og her fortæller de studerende blandt andet, at de ikke mærker coronavirussen, og at de er glade. Formentlig mest henvendt til deres mødre fortæller de også i videoen, at de får nok at spise.

Videoer med flere fordele

Videoerne bliver lavet af de to studerende Vlad Paduraru fra Rumænien og Jarnis Anerauds fra Letland. Hovedformålet med videoerne er at give omverdenen besked om deres situation, men videoerne har også andre fordele.

- Det er en god tidsdræber. Ikke kun for os men også de mennesker, der er tilknyttet kostskolen. De kan se dem og blive lettede, afslappede og glade, siger Jarnis Anerauds.

Rektor på Struer Statsgymnasium er enig i, at videoerne kan noget.

-  Det, synes jeg selv, var en enormt god og også lidt afslappet måde at få fortalt om situationen i Danmark på og få fortalt om situationen på kostskolen til de udenlandske forældre, som jo har børn, og som jeg godt kan forstå er lidt spændte på, hvordan det løber af stablen, siger rektor Mads Pedersen.

En anderledes kostskole

Det er godt, at de studerende kan bruge deres tid på videoerne, for meget andet sjovt er der ikke at finde på skolen i denne coronatid.

-  Når de er udenfor kostskolen, så skal de følge de danske myndighederes anvisninger, og når de er indenfor, så er vi også lige strengere med, hvad de kan. Vi har lukket musikrummet, gamer-rummet, og vi har også et fitnesslokale, som vi har lukket ned, fortæller Mads Pedersen.

quoteDet er nyt for alle, men alt taget i betragtning, så tænker jeg, vi har det godt.

Vlad Paduraru, International studerende, Struer Statsgymnasium

Det er for alle stadig uvist, hvor længe situationen forbliver som nu, men modet er stadig højt på skolen i Struer.

- Det er uden tvivl en speciel situation. Det er nyt for alle, men alt taget i betragtning, så tænker jeg, vi har det godt, siger Vlad Paduraru.

Hvis de to filmskabere kan komme til deres eksamen, så bliver de studenter til sommer.

Se, hvordan det går til, når eleverne filmer deres videoer. 
Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Samfund.