Viborg hårdt ramt af omikron-variant: Dropper strikse isolations-regler

35 procent af alle omikron-smittede i Danmark er i Viborg. Kommunen er nu nødt til at bryde reglerne for isolation af 3. ledskontakterne til smittede med omikron-varianten. Ellers kan kommunen ikke opretholde sit serviceniveau i ældreplejen.

3:35
Smittetrykket er nu så højt, at Viborg Kommune i dag har valgt at bryde retningslinjerne for isolation for nogle af kommunens medarbejdere, så borgere i ældreplejen stadig kan blive passet
Foto: Line Bloch Klostergaard / Region Nordjylland

Viborg Kommune har på et krisemøde besluttet ikke at følge de strikse retningslinjer for isolation, der gælder for smittede med den nye omikron-variant.  

I visse tilfælde vil nære kontakters nære kontakter altså ikke blive bedt om at gå i isolation, som ellers er retningslinjen, men i stedet om at møde på arbejde. 

Ifølge kommunaldirektøren er der 30 medarbejdere i kommunens ældrepleje, der er kontakter i 3. led til smittede med omikron-varianten. 

 - Vi isolerer selvfølgelig de smittede og deres nære pårørende, men på ældreområdet opfordrer vi nære kontakters nære kontakter til at møde op på arbejde alligevel, siger kommunaldirektør Lasse Jacobsen.

- Og så møder man med heldragt, mundbind og visir. Det handler om 10 medarbejdere i hjemmeplejen og 20 på plejecentrene, som vi ikke ville kunne dække af på anden vis. Hvis vi skal opretholde den kritiske infrastruktur, så er vi nødt til at bryde retningslinjerne, siger kommunaldirektøren.

Alene i Viborg Kommune er steget antallet er personer smittet med omikron-varianten steger fra 53 søndag til 92 bekræftede tilfælde mandag eftermiddag, oplyser kommunaldirektøren. 

På landsplan er der 261 tilfælde bekræftet med omikron-smitten, oplyser Statens Serum Institut. 

Midtbyens Gymnasium har sendt samtlige 800 elever og lærere hjem. Derudover er flere institutioner også ramt, og har måttet sende børn og personale hjem.   

Kraftig stigning

En julefrokost i oplandsbyen Hersom sidste lørdag har været en superspreder-event i Viborg Kommune. Søndag aften stod det klart, at i alt 53 af 150 deltagere ved festen var smittet med omikron-varianten under festen.  

- Vi er tilsyneladende det sted i landet, hvor der er flest smittede med omikron, siger kommunaldirektøren. 

Mandagens udvikling er kun taget til. Derfor vælger man altså nu at trodse retningslinjerne, forklarer han. 

- Kommunen har svært ved at opretholde nødvendig service og bemanding på grund af at folk er sendt i isolation for omikron – især i ældreplejen.

Selv om kommunen har brug for, de ansatte i ældreplejen er det de ansattes eget valg, hvordan de vil håndtere situationen, hvis de skulle være 3. leds kontakt til en smittet med omikron-varianten. 

- Vi kan kun opfordre medarbejderne til det, men det er op til dem i sidste ende, om de vil møde på arbejde eller ej.

- Vi forventer, at man melder noget ud fra myndighederne om, at man bløder op for retningslinjerne, for det her er ikke holdbart. Vi har også set det med andre varianter, fx delta, hvordan retningslinjerne ændrede sig med tiden.

1:10
- Vi har altid overholdt statslige opfordringer og retningslinjer, men vi er nødt til at sige, at vi sender ikke nære kontakter til nære kontakter hjem i alle tilfælde, siger kommunaldirektør i Viborg Kommune Lasse Jacobsen. Se Interviewet her.

Wilbek: Drop regler

Overfor Viborg Stifts Folkeblad peger borgmester Ulrik Wilbek på, at hvis ikke reglerne for isolation ændres, vil det lukke hele kommunen ned i løbet af kort tid. 

- Der vil komme flere tilfælde, og meget hurtigt kan vi stå i en situation, hvor vi ikke har sosu-assistenter og pædagoger på arbejde, fordi de skal isolere sig.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det fortsat de gældende retningslinjer, at 3. leds kontakter også skal gå i isolation. 

Søndag sagde direktør i Statens Seruminstitut til TV2, at det fortsat gælder om købe tid, så flere danskere kan nå at blive vaccineret. 

Region Midtjylland har ifølge Viborg Kommune udvidet testkapaciteten i Viborg Kommune. For eksempel har regionen øget antallet af PCR- nærkontakttider i Viborg til det dobbelte for at imødekomme den øgede efterspørgsel.