Vanopslagh deler turistbranchens frustration: - Jeg synes bestemt ikke, at det er nok

LA-lederen Alex Vanopslagh så gerne, at der blev åbnet mere op for grænserne nu.

Turistbranchen havde sådan håbet, at grænserne ville blive åbnet for udenlandske sommerhusgæster som en del af den udvidede genåbning af Danmark, der blev meldt ud onsdag aften.

Men den aftale, der kom ud af partiernes forhandlinger, efterlod meget at ønske for vestkystturismen. Udenlandske turister er fortsat ikke velkomne. Og det ærgrer ikke bare dem, der lever af turisterne.

- Jeg er næsten ligeså frustreret som dem. Det er jo ikke mig, der risikerer at miste en masse penge på det, men jeg har en stor medfølelse med dem, siger Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, til TV MIDTVEST.

Flertal var ikke nok

Før forhandlingerne var der ellers et flertal udenom regeringen, som var klar til at åbne grænserne endnu mere op. Heriblandt LA.

- Som politiker er det særligt frustrerende i den her situation, at der er et flertal i Folketinget, som gerne vil åbne mere for grænserne og have gang i turismen og som godt ved, at hele den jyske vestkyst bliver hårdt ramt af, at vi holder grænserne lukkede. Men det er regeringen, som ikke ønsker at gøre noget ved det, siger Alex Vanopslagh (LA) og uddyber, at selv et flertal i Folketinget ikke kan tvinge regeringen i sådanne spørgsmål.

quoteJeg synes bestemt ikke, at det er nok, og jeg har svært ved at se de sundhedsfaglige årsager til, at vi ikke kan få mere gang i turismen.

Alex Vanopslagh, Formand, Liberal Alliance

- Det bliver betegnet som udenrigspolitik, så selvom der er 90 mandater i Folketinget, så kan man ikke tvinge regeringen til det. Regeringen kan godt vælge at sidde et flertal overhørigt og ignorerer det, lyder det fra Vanopslagh, der kalder det en ”magtfuldkommen måde at tilgå spørgsmålet på”.

Han påpeger, at det dog lykkedes partierne at presse så meget på, at der nu bliver åbnet for familie- og kærestebesøg, erhvervsrejser samt udlændinge, der ejer et sommerhus i Danmark.

- Men jeg synes bestemt ikke, at det er nok, og jeg har svært ved at se de sundhedsfaglige årsager til, at vi ikke kan få mere gang i turismen.

I stedet for en øjeblikkelig åbning af grænserne indeholder aftalen et krav om, at regeringen senest den 29. maj skal fremlægge en plan for genåbningen af grænserne. Den frist hed tidligere den 1. juni. 

Se hele interviewet med LA-formanden her. 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.