Udenlandske arbejdstagere uden symptomer kan nu få coronatest

En ny teststrategi bliver nu sat i værk for at undgå at udenlandske arbejdstagere tager coronasmitte med.

Arkivbillede.
Arkivbillede.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Gennem coronaepidemien har udenlandsk arbejdskraft fra lande med udbredt coronasmitte kunnet krydse grænsen til Danmark. Det har skabt utryghed på blandt andet byggepladser.

I en pressemeddelelse skriver Beskæftigelsesministeriet, at udenlandske arbejdstagere uden et dansk personnummer nu kan få taget coronatest, selv om de ikke har symptomer.

Faktisk bliver arbejdstagere fra højrisikolande direkte opfordret til at blive testet, hurtigst muligt efter at de er ankommet til Danmark.

Alle kan dog bruge muligheden for at blive testet.

Arbejdstagere, som rejser ind, vil kunne tage testen ved udvalgte grænseovergange eller i en mobil teststation.

Pendlere, som dagligt rejser ind og ud af Danmark fra et såkaldt højrisikoområde bliver opfordret til at tage en test hver syvende dag. I øjeblikket betegnes blandt andet Sverige som et højrisikoområde.

Grænser har været åbne for arbejdskraft

Regionerne er i øjeblikket ved at rulle en ordning med testbiler ud, der kører rundt i landet.

Danmark har under hele coronaepidemien holdt grænserne åbne for arbejdskraft, der indrejser fra udlandet.

I slutningen af april bebudede regeringen så en række tiltag, der skal mindske risikoen for, at vandrende arbejdstagere tager coronasmitte med, når de rejser ind og ud af Danmark for at arbejde.

Et af tiltagene er en teststrategi, som altså iværksættes nu.

Fagbevægelsen har ud over tilgangen til test været bekymret for, at de vandrende arbejdstagere har arbejdet sammen danske kolleger uden at skulle i karantæne.

Det var ellers i en lang periode myndighedernes opfordring til danskere, som vendte hjem fra rejser i udlandet.

Regeringen meldt i april ud, den er klar til at lovgive om krav om 14-dages selvisolation, hvis ikke brancherne får styr på arbejdsmiljø og smittefare udefra.

Udenlandsk arbejdskraft på Gødstrup

Tidligere har TV MIDTVEST bragt en sag fra byggeriet af det nye sygehus i Gødstrup, hvor der blandt andet var fokus på udenlansk arbejdskraft i forbindelse med coronavirussen.

Her undrede håndværkeren Henrik Villadsen sig over, at udenlandske håndværkere kunne få lov til at køre frem og tilbage mellem Danmark og deres hjemlande - uden at skulle i karantæne. Han mente, at det afveg noget fra de opfordringer, der ellers var i samfundet. Regionen mente, at det var en nødvendighed.

- Vi er afhængige af, at de er her. Hvis de ikke er her, så er der noget, der går i stå. Vi følger de retningslinjer, der er på området - selvfølgelig - og kommer der nogle andre, så følger vi også dem, naturligvis, sagde Carsten Kronborg, der er projektdirektør i DNV-Gødstrup.

Det er planen, at sygehuset i Gødstrup skal være færdig til sommer.