Trods rapport ser virolog stadig hingstekåring som mulig smittespreder

Herning var længe den kommune vest for Sjælland med det højest antal smittede.

Virologieksperten Allan Randrup Thomsen er ikke klar til helt at frifinde hingstekåringen for at have en rolle i den store spredning af corona i Herning Kommune.

- Jeg synes stadig ikke, man kan udelukke, at hingstestævnet har fungeret som en slags accelerator af processen med spredning, når vi tager i betragtning, hvor mange mennesker der var, og hvor stor tætheden var, siger Allan Randrup Thomsen til Danmarks Radio.

Det er på trods af, at der fredag blev offenliggjort dele af en undersøgelse, som fastslog, at man ikke kan pege på en enkeltstående begivenhed som værende grunden til det høje smittetal i kommunen.

Derudover viser undersøgelsen også, at mange af de smittede i Herning med stor sandsynlighed allerede var smittet, inden hingstekåringen fandt sted.

I lyset af undersøgelsen siger Allan Randrup Thomsen, der er ekspert i virologi på Københavns Universitet, at hingstekåringen betydning for smittespredningen i Herning skal ses lidt anderledes, efter det er kommet frem, at coronasmitten allerede var tilstede i kommunen, inden arrangementet blev afholdt.

Derfor mener virologen heller ikke, at hestearrangementet rolle i smittespredningen nok ikke er helt så omfattende, som han først havde antaget. Det siger han til DR.

Hingstekåringen var den logiske forklaring

Hingstekåringen i Messecenter Herning kom ellers i strid modvind, da de i starten af marts valgte ikke at følge myndighedernes råd om at lukke større arrangementer ned for at mindske spredningen af coronasmitte.

Med omkring 55.000 besøgende så Allan Randrup Thomsen hestearrangementet som den mest sandsynlig kilde til smitten.

Dengang sagde han sådan her til Avisen Danmark:

- Jeg vurderer, at hestestævnet er den væsentligste årsag på grund af antallet af deltagere. Det er klart, at store forsamlinger altid er et godt sted for en virus at sprede sig. Det er dokumenteret, at det er det, man skal undgå.

Nu forklarer han til DR, at det statistisk set var sandsynligt, at hingstekåringen var roden til det høje antal coronasmittede i Herning, men at han ikke kunne bassere den vurdering på data på daværende tidspunkt.

Tema

Coronavirus