Trods corona-nedlukning: Konkurrencen om at blive Årets Unge Forsker fortsætter

I dag skulle den landsdækkende talentkonkurrence Unge Forskere have været afholdt ved et stort event i København, og det bliver den stadig – bare online i stedet.

Katrine Østervig Søndergaard har undersøgt, hvad der sker, når man sluger en smertestillende pille.
Katrine Østervig Søndergaard har undersøgt, hvad der sker, når man sluger en smertestillende pille.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Katrine Østervig Søndergaard går i 2.g på den naturvidenskabelige linje på Thisted Gymnasium, og hun er en af de 258 elever, der er nået til finalen i Årets Unge Forsker 2020. I dag, søndag, skal hun fremlægge sit projekt for en jury fra sit hjem i Bedsted i Thy.

- Jeg er meget nervøs. Det er lidt underligt, når det er online, og man ikke står foran personen, siger Katrine Østervig Søndergaard.

I hendes projekt har hun har undersøgt, hvad der sker, når man sluger en smertestillende pille, og hvilke kriterier smertestillende midler skal leve op til for at komme over blodhjernebarrieren.

Vigtigt at gennemføre

Det var to undervisere på Thisted Gymnasium, der opfordrede Katrine Østervig Søndergaard til at deltage i konkurrencen.

Blandt de midtjyske finalister er der 30 juniordeltagere fra grundskoler og 14 seniordeltagere fra ungdomsuddannelserne. Deltagerne er i alderen 10-19 år, og de er blevet udvalgt blandt de 1.483 projekter, der i alt er blevet sendt ind til konkurrencen.

For arrangørerne er det vigtigt, at årets konkurrence bliver gennemført.

- Trods coronasmitten er det stadig uendelig vigtigt at støtte og fastholde motivationen hos de dygtigste elever. Det er Unge Forskeres vigtigste opgave at få originale og nytænkende projekter frem i lyset og skabe interesse blandt børn og unge for naturvidenskab, teknologi og sundhed, så de kan være med til at løse de udfordringer, vi står over for nu og i fremtiden, siger Louise Lund Bækgaard, der er projektleder i Unge Forskere.

Katrine Østervig Søndergaard fremlagde i dag sit projekt for juryen foran sin computer hjemme i Bedsted.
Katrine Østervig Søndergaard fremlagde i dag sit projekt for juryen foran sin computer hjemme i Bedsted.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Vinderen kåres også online

Normalt bliver finalen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence afgjort ved et stor event i København. Både finalen og de fem forudgående semifinaler, blandt andet den midtjyske i Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro, er i år aflyst på grund af risikoen for coronasmitte.

Til gengæld sidder en professionel fagjury med 89 forskere, projektledere og undervisere klar ved skærmen til at bedømme projekterne.

- Igen i år er vi imponerede over spændvidden i de unge talenters projekter. De er fyldt med gode ideer og engagerer sig i virkelighedsnære problemstillinger. De fortjener både at blive fundet, anerkendt og udfordret, siger Louise Lund Bækgaard.

I Bedsted glæder Katrine Østervig Søndergaard sig til at finde ud af, hvad juryen synes om hendes projekt. Først på fredag bliver den samlede vinder i junior- og seniorrækken af Årets Unge Forsker 2020 kåret.

- Jeg håber ikke, jeg har gjort mig selv til grin. Jeg håber, at de rent faktisk kunne lide projektet. Det lød til, at de synes, det var spændende, så det er jeg glad for. Nu skal de skrive noget feedback, og så kan jeg læse det, siger thyboen.

Præmieoverrækkelsen den 24. april streames live på Facebook fra 14.30 til 16.00, og det kan følges på Unge Forskere på Facebook.

2:20
Katrine Østervig Søndergaard fra Bedsted præsenterede søndag sit projekt til Årets Unge Forskere 2020 på en anderledes måde end planlagt.