Trist minkavler om nabosmitte: Det var lige før målstregen

En farm i Råsted har fået corona, og det betyder at 17 nabofarme indenfor 7,8 også skal aflives deres mink.

Bjarne Ravn har været minkavler i 36 år, og han skal nu aflive sin raske besætning.
Bjarne Ravn har været minkavler i 36 år, og han skal nu aflive sin raske besætning.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

På Nr. Feldingvej 4 i Holstebro skulle pelsningen være begyndt i næste uge, men Bjarne Ravns minkfarm ligger kun 2 kilometer væk fra den smittede farm i Råsted.

Ligesom mange andre skal han nu aflive en hele sin besætning af raske mink, lige før de skal pelses.

- Onsdag, torsdag i næste uge, så er de første allerede ved at være klar. Så det er lige før målstregen, at vi bliver skubbet væk. Det er lidt uoverskueligt lige nu. Det er rigtig dårlig timing, fortæller Bjarne Ravn, der har været minkavler i 36 år.

- Vi havde gået og frygtet, at det her ville komme. Vi havde alle sammen håbet på, at det ikke nåde her til området, for der ligger rigtig mange minkfarme her i området, siger han.

Holstebro er faktisk den Kommune, hvor der ligger flest minkfarme. I alt er der 111 farme, og 18 af dem skal nu have aflivet deres minkbesætninger syge eller raske, hvilket svarer til omkring 300.000 dyr.

I hele landet er der nu 166 farme med covid-19, og ud af dem ligger 29 i vores landsdel. Herunder kan du se, hvor der er smittede minkfarme i Midt- og Vestjylland.

 

På billedet her kan man se minkfarmen i Råsted, som er smittet med coronavirus.
På billedet her kan man se minkfarmen i Råsted, som er smittet med coronavirus.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Minkene forsvinder

Efter 36 år i branchen giver man ikke op, men det er en hård tid at være minkavler i.

Der har været stor kritik af, at regeringen og myndighederne vælger at aflive raske besætninger af mink, for det gør fremtiden for branchen usikker.

Også på Nr. Feldingvej 4 er der kritik af håndteringen.

- Vi ved ikke rigtig, hvor vi står henne. Vi ved bare, at der kommer nogen og tager vores dyr fra os. Der ligger ikke nogen plan for, hvornår vi kan sætte dyr ind igen. Vi står alle sammen og ved ikke, hvad vi skal gøre. Hvis det her det fortsætter, så er der ingen dyr at få, siger Bjarne Ravn.

Han ser gerne, at man laver reglerne om, så man kan pelse dyr på farme uden smitte, og samtidig, beholde en bestand af de raske dyr, så der kan avles i fremtiden.

- Den her avlsbesætning har jeg bygget op i rigtig mange år, så det bliver utrolig svært for mig at gå ud og finde nogle dyr tilsvarende til dem, jeg har, fortæller minkavleren.