Partier enige om næste åbningsfase af Danmark - forsamlingsforbud fortsætter

Storcentre åbner, elever i 6.-10. klasse kommer i skole og fodbold vender tilbage. Men forsamlingsforbuddet fastholdes.

Mette Frederiksen (S) før torsdagens forhandlinger. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Regeringen samt Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet har indgået en aftale for næste fase af Danmarks genåbning.

Det oplyser Regeringen i en pressemeddelelse.

Ikke alle ting kommer til at åbne samtidig.

Således får detailhandlen lov tll at åbne 11. maj under særlige retningslinjer, der er aftalt i det såkaldte sektorpartnerskab. Det betyder blandt andet, at storcentre åbner. Det samme gør restaurationer, ligesom skoleelever i 6.-10. klasse kommer tilbage.

- For det hele gælder, at intet vil blive som det var før. Der vil komme nye retningslinjer, så vi sikre, at hver åbning sker på en sundhedsfaglig måde.

- Restauranten kommer ikke til at ligne sig selv. Det gør skoleklassen heller ikke og heller ikke den professionelle fodbold, for der vil ikke være tilskuere til kampene, siger Mette Frederiksen ifølge Ritzau.

Der lægges vægt på, at åbningen sker, fordi danskerne blandt andet har efterlevet myndighedernes vejledninger om at holde afstand og god hygiejne.

- Det er i allerhøjeste grad fordi, at vi har taget sundhedsmyndighedernes råd til os om at holde afstand og spritte af, at vi nu for alvor kan åbne vores samfund op.

- Situationen er stadig alvorlig. Det er en virus, som vi ikke kan forhandle med. Kommer der for mange smittekæder, så vil for mange smittet. Så det vi gør nu beror på, at vi overholder myndigheders retningslinjer, siger Mette Frederiksen.

Få overblikket længere nede i artiklen.

Fem elementer som grundlag

Regeringen og Folketinget har indgået åbningsaftalen på baggrund af fem elementer, som lyder sålede:

  • En offensiv teststrategi med testning både i et sundhedsspor og et samfundsspor, smitteopsporing og isolation af smittede. Der gennemføres repræsentativ testning af befolkningen i faste tidsintervaller og ud fra en klar plan.
  • Brug af værnemidler, bl.a. for at beskytte de sårbare grupper
  • Sundhedsmyndighedernes retningslinjer om fysisk afstand
  • Sundhedsmyndighedernes retningslinjer om god hygiejne
  • Undgå superspredning

Sådan skal der åbnes

- Fuld åbning af detailhandel (11. maj): Detailhandlen – herunder storcentre – kan genåbne under de retningslinjer, som er aftalt i sektorpartnerskabet – ”Retningslinjer om ansvarlig indretning af udvalgsvarebutikker i detailhandlen mv. i lyset af udbruddet af COVID-19”

 

- Restaurations- og caféliv og lign. påbegyndes (18. maj): Restauranter, caféer og lign. kan servere under nærmere retningslinjer bl.a. vedrørende åbningstid, fysisk afstand mv.

 

- 6.-10. klasser i gang (18. maj): De større børn kommer i skole igen. Kommuner og skoler får lokal fleksibilitet til at tilrettelægge den nærmere organisering inden for de sundhedsfaglige retningslinjer, som aftales i sektorpartnerskab. Det gælder også klubtilbud.

 

- Undervisning og eksamener med krav om fysisk fremmøde. Desuden åbning af STU, EUD og FGU (18. maj)

 

- Hjemmearbejde i private virksomheder: Det er lagt til grund, at væsentligt flere privatansatte møder fysisk ind på arbejde som normalt.

 

- Professionel idræt uden tilskuere: Åbningen omfatter hele den professionelle idræt, der kan åbne straks.

 

- Ind- og udlån på biblioteker (18. maj)

 

- Idræts- og foreningsliv - udendørs: Der kan, under de gældende regler, gennemføres sundhedsmæssigt forsvarlige aktiviteter udendørs.

 

- Folkekirken og trossamfund i gang (18. maj): Kirker og trossamfund aftaler i sektorpartnerskab, hvordan åbningen tilrettelægges sundhedsmæssigt forsvarligt.

 

- Afslutning af forløb på efterskoler (18. maj): Der udarbejdes i samarbejde mellem efterskolerne og sundhedsmyndighederne nærmere retningslinjer, der skal sikre, at smitterisikoen mindskes mest muligt. Desuden skal der sikres en model for, at selvisolation af COVID-19 positive personer og eventuelt deres familier vil kunne opretholdes.

 

- Zoologiske anlæg, hvor gæsterne transporterer sig i bil, kan være åbne. De nærmere retningslinjer aftales i sektorpartnerskab.

 

- Regeringen vil løbende foretage nødvendige tilpasninger i den offentlige sektor fx ift. forsvar, politi, socialområdet, tilsyn, certifikatkurser mv. I takt med genåbningen er der behov for, at Arbejdstilsynet og andre offentlige tilsyn og kontrolmyndigheder følger med.

 

- Partierne noterer sig, at regeringen aktuelt er i dialog med nabolandene og vil tage stilling til den midlertidig grænsekontrol med indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger. Regeringen melder ud herom senest den 1. juni 2020.

 

Disse ting må ikke åbne:

 

- Barer

 

- Natklubber og diskoteker

 

- Fitnesscentre

 

- Teatre og biografer

 

Kilde: Statsministeriet og TV2.dk

Mulighed for fortsat lukning

Vurderer nogle af de virksomheder, som nu må åbne i følge den nye aftale, at det ikke er hensigtsmæssigt endnu, er der også her en løsning.

Der vil det være muligt at modtage op til 80 procent af faste udgifter i kompensation.

- Vi har ikke set den fulde konsekvens af fase ét endnu. Derfor vil vi kigge med meget stor interesse på de validerede tal, der kommer i næste uge. Og de tal, der kommer ugen efter.

- Men alle samfund, der er klar til det, skal begynde at åbne op. Det er dyrt økonomisk, menneskeligt og sundhedsmæssigt at være lukket ned, siger Mette Frederiksen.

Partierne i åbningsaftalen er enige om en drøftekse af udfasninge af de midlertidige hjælpepakker. Det kommer til at ske i takt med den kontrollerede genåbning af økonomien.

Fortsat forsamlingsforbud

Forsamlingsforbuddet er der ikke blevet rørt ved i den nye åbningsaftale.

Således er det stadig kun tilladt at forsamle sig 10 mennesker.

- Forsamlingsforbuddet på 10 personer vil som udgangspunkt gælde i den næste måneds tid, som udgør fase to. Det siger Mette Frederiksen.

Om forsamlinger på restauranter og lignende siger statsministeren således:

- Vi bliver nødt til stadig væk ikke at forsamles mange mennesker. Derfor bliver retningslinjerne på restauranterne også, at man skal sidde med afstand. Derfor kan man ikke invitere sine 19 bedste venner til at sidde rundt om bordet og holde fest. Den går ikke, desværre. Ikke endnu.

Forhandlinger fortsætter

Selvom Regeringen og Folketingets partier nu er enige om fase to, fortsætter forhandlingerne.

Der skal nemlig stadig laves aftaler for fase tre og fase fire.

De forhandlinger starter allerede torsdag aften.

Breddeidræt

I aftalen nævnes det, at breddeidræt også kan starte op.

For det gælder dog stadig forsamlingsforbuddet, hvor man maksimalt må være samlet ti personer. 

- Det gælder for alt, hvad vi laver, at man skal lade være med at være for mange sammen. For det er der, hvor smitten kan spredes, siger Mette Frederiksen.

Det skaber dog glæde, at breddeidræt allerede nu nævnes som en del af fase to.

- At breddeidrætten nævnes eksplicit i dagens aftale om genåbning er positivt og en anerkendelse af den enorme samfundsværdi, foreningsfællesskaber har i Danmark for børn, unge og voksne, siger DGI-formand Charlotte Bach Thomassen.