Testcenter oprettet på fem dage: - Det er en helt usædvanlig opgave

Testcenteret i Gødstrup ved Herning er et af i alt 11 nye testcentre i Danmark.

Mandag morgen slog det nye testcenter i Gødstrup dørene - eller teltdugen om man vil - op for de første patienter. Testcenteret er et af i alt 11 nye testcentre i Danmark, som er del af myndighedernes nationale teststrategi.

quoteVi har ikke haft den her slags pandemier i Danmark i mange årtier, så vi har ikke sat noget lignende op før.

Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør, Præhospitalet, Region Midtjylland.  

- I dag skal vi teste 100 personer, men når vi er på fuld kapacitet får vi 1.200 patienter igennem, siger Per Sabro Nielsen, der er lægefaglig direktør for Præhospitalet i Region Midtjylland.  

I onsdags fik regionen besked på at etablere et testcenter i Gødstrup, Viborg og Aarhus, og her blot fem dage senere, står de tre testcentre klar.

- Det er en helt usædvanlig opgave. Vi har ikke haft den her slags pandemier i Danmark i mange årtier, så vi har ikke sat noget lignende op før, siger Per Sabro Nielsen.

I begyndelsen er det kun podningstest, som bliver foretaget i Gødstrup. På sigt bliver der dog også mulighed for fingerpriktest og blodprøvetest.

Sundhedspersonalet først

I første omgang er de indbudte patienter udelukkende folk, der arbejder i ældre- og sundhedssektoren. Dagens første patienter er positive over, at man har valgt at prioritere dem først.

- Jeg synes, det er en fin ting. Vi er jo nogle af dem, der arbejder med de borgere, som er virkelig modtagelige over for den her sygdom, så at man har lavet det sådan, det er fantastisk, siger Peter Brüner Christensen, der er sosu-assistent i Herning.

Det gjorde samtidig indtryk på dagens første patienter, at de var med til at indvie det nye center.

- Det er da noget nyt, må man sige. Det er lidt specielt at komme ind og være en af de første, siger Ida Birkkjær, der arbejder som ufaglært i hjemmeplejen.

Sundheds- og ældrepersonalet får buddet, om de vil testes, og herefter skal de selv ind og booke en tid.

Lidt startvanskeligheder

Centeret, som består af en lang række hvide telte, kan både modtage gående og kørende patienter. Den første mødte ind mandag morgen klokken 9.00, og selvom det hele stod klar, undgik de ikke lidt it-udfordringer den første dag.

quoteVi er jo nogle af dem, der arbejder med de borgere, som er virkelig modtagelige over for den her sygdom, så at man har lavet det sådan, det er fantastisk.

Peter Brüner Christensen, sosu-assistent, Herning

- Det er noget, man må tage med. Vi var alle nye her på pladsen klokken 8.00 i morges og skulle have det hele sat i værk, så det er, hvad man kan forvente, siger Karina Willemoes Ladefoged, der er sundhedsfaglig leder af det nye testcenter.

Præhospitalets direktør af da også enig i, at det er, hvad man må forvente, når man skal bygge en testcenter op på så kort tid.

- Men jeg har en rigtig god mavefornemmelse, siger Per Sabro Nielsen.

Når podningstesten er taget, sendes den til Statens Serum Institut i København, og efter et par dage er svaret hos patienten.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Sundhed.