Tandplejer hjælper i drive-in test: - Jeg ser det som samfundssind

Gitte Kaas og fem kolleger fra specialtandplejen i Viborg hjælper med at teste patienter for Covid19.

På podestationen i Viborg kan patienter og personale blive testet, mens de sidder i bilen - men kun hvis man her en henvisning. Foto: Rune Borre-Jensen, Region Midtjylland

Foto: Rune Borre-Jensen, Region Midtjylland

1 af 2

Mange gode kræfter er sat ind for at hjælpe os så godt gennem coronakrisen som muligt. 

Det gælder for eksempel tandplejer Gitte Kaas.

Normalt arbejder hun i den regionale specialtandpleje i Viborg, men sammen med fem kolleger har hun sagt ja til at bemande podestationen på Regionshospitalet i Viborg.

- Jeg synes, at vi alle skal byde ind, hvis vi har nogle kompetencer, der kan bruges i den her tid. Jeg ser det ikke som noget heltemodigt - jeg ser det som samfundssind, siger hun.

På podestationen kan borgere og ansatte med lette symptomer blive testet for Covid19, hvis de har en henvisning. Der er tale om en drive-in test, hvor man sidder i sin bil, mens man bliver podet i halsen.

- Det lyder lidt som McDonalds, og det er også måden, det fungerer på. Der kommer mange borgere, og der ikke så meget tid til at hyggesnakke. Vi er meget målrettede, men det fungerer godt, siger Gitte Kaas.

Gitte Kaas arbejder normalt i specialtandplejen, men har sagt ja til at indgå i nødberedskabet i Hospitalsenheden Midt. Foto: TV MIDTVEST

Podestationens personale er godt beskyttet med heldragter, handsker, briller og mundbind, så den midtjyske tandplejer frygter ikke at blive smittet. Hun mener, at risikoen er større, når man køber ind. Og som tandplejere har hun og kollegerne gode forudsætninger for at løse opgaven.

- Det er en opgave, der ligger lige til højrebenet. Vi er vant til at komme tæt på borgerne og kigge ind i mundhulen.

For Gitte Kaas har det været meget positivt at opleve det kollegiale sammenhold i sundhedsvæsnet i kampen mod corona. Og så minder hun om, at vi alle sammen har noget at bidrage med.

- Hvis I byder ind med at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at holde afstand og vise god hoste- og nyse-etikette og god håndhygiejne, så er vi godt på vej, fastslår hun.

Kort om podestationen i Viborg

* Tester patienter og personale med milde symptomer på Covid19. 

* Begyndte med at teste sundhedspersonale den 30. marts og har siden 3. april også testet patienter med milde symptomer.

* Prøverne sendes forseglet til Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, som analyserer alle Covid19-prøver fra Region Midtjylland.

* Man skal selv finde prøvesvaret på sin egen side under www.sundhed.dk 

* Patienterne bliver henvist af deres egen læge eller vagtlægen. Man kan ikke blive podet uden en henvisning.

* Personalet bliver henvist af deres leder.

 

Kilde: Hospitalsenheden Midt

Se mere

Du kan se mere i afsnit tre af serien 'vores hverdag med corona'.

Luk video