Smitteudbrud sender over 100 medarbejdere på Vestas' nathold hjem

Vindmøllefabrikken i Ringkøbing kan lige nu ikke producere på fuld styrke, da en stor del af natholdet på Vestas i øjeblikket ramt af coronasmitte.

Lige nu er 23 medarbejdere på natholdet på Vestas i Ringkøbing smittet med coronavirus.
Lige nu er 23 medarbejdere på natholdet på Vestas i Ringkøbing smittet med coronavirus.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

25 medarbejdere i vindmøllegiganten Vestas' produktion i Ringkøbing har været smittet med coronavirus siden 13. april.

Yderligere 80 medarbejdere er sendt hjemme fra arbejde, da de regnes for at være nære kontakter til de smittede. 

Det bekræfter produktionsdirektør Tommy Rahbek Nielsen fra Vestas over for TV MIDTVEST. Han pointerer, at det kun er på natholdet, at der er fundet smittede.

Størstedelen af de smittede medarbejdere kommer fra de omkringliggende kommuner.

- Der er rigtig mange af dem, der ikke har symptomer, så de ved ikke engang, at de har haft det, siger Tommy Rahbek Nielsen til TV MIDTVEST. 

I alt er over 100 ud af natholdets 240 medarbejdere lige nu ude af fabrikken på grund af smitteudbruddet. 

Produktionsdirektøren mener ikke, at smitten kan være opstået på fabrikken. Han afviser dog ikke, at en medarbejder, der har været smittet uden at vide det, kan have smittet andre.

Jeg kan ikke sidde og sige, at der ikke er nogen af de smittede, der er opstået på fabrikken, når vi har 25 smittede inden for halvanden uge. Rent statistisk vil jeg påstå, at noget af det er sket på fabrikken. Men det er ikke startet på fabrikken, kan jeg sige, udtaler Tommy Rahbek Nielsen.

Systematiske tests

Indtil før påske har Vestas gjort brug af systematiske lyntest på alle deres medarbejdere.

På grund af lave smittetal stoppede virksomheden med at teste hver eneste uge, men startede straks op for at teste alle medarbejdere igen, da de første smittetilfælde blev fundet 13. april.

- Vi skal netop sørge for, at folk ikke bliver smittet hos os, siger Tommy Rahbek Nielsen.

Derfor har virksomheden har taget fat i kommunen og regionen. I sidste uge havde Vestas to dage besøg af to sygeplejersker fra kommunen, som skulle gå vindmølleproducentens tiltag for at undgå spredning af smitte på fabrikken efter i sømmene.

De to sygeplejersker havde to mindre bemærkninger, men de var generelt meget positive over de foranstaltninger, som Vestas havde lavet for at undgå smitte på fabrikken. 

- Så vi er ret komfortable med, at vores ting har virket. De har virket i 13 måneder, siger produktionsdirektør Tommy Rahbek Nielsen fra Vestas.

Mister produktionsoutput

Lige nu prøver vindmøllevirksomheden trods mange hjemsendte medarbejdere på natholdet at holde produktionen i gang efter bedste evne. 

Der er dog ingen tvivl om, at det kommer til at koste virksomheden dyrt, at den kører på lavere blus end normalt.

- Vi mister produktionsoutput, så vi ikke kan opfylde tingene til kunderne. Men vi holder skindet på næsen indtil videre. Vi har en lille buffer at køre på, siger Tommy Rahbek Nielsen fra Vestas.

Men det er svært at indhente produktionen, når næsten et halvt skiftehold må sendes hjem.

- Det er det, vi prøver at få hentet igen, men det kommer til at tage lang tid, før vi får det indhentet, lyder det fra produktionsdirektøren.

To af de smittede er allerede blevet erklæret raske og er derfor tilbage på fabrikken igen, så det aktuelle antal smittede er lige nu 23.