Slut med minkforskning i Foulum: - Det er vemodigt på alle leder og kanter

Nedsmeltningen af dansk minkavl har også konsekvenser for forskningen på området. En forsøgsfarm i Foulum lidt uden for Viborg måtte tirsdag aflive de sidste forskningsmink.

Steen Henrik Møller er seniorforsker på Aarhus Universitets forsøgsfarm i Foulum, hvor de forsker i mink. Men nu skal minkene her - ligesom i resten af landet - slås ned.
Steen Henrik Møller er seniorforsker på Aarhus Universitets forsøgsfarm i Foulum, hvor de forsker i mink. Men nu skal minkene her - ligesom i resten af landet - slås ned.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Aflivningen af de danske mink rammer også hårdt på Aarhus Universitet i Foulum. Forskningen på forsøgsfarmen uden for Viborg er blandt verdens førende. Men nu er det slut.

Tirsdag blev de sidste af farmens over 6000 mink aflivet, og det tager hårdt på medarbejderne i forsøgsstaldene.

- Den første halve time havde jeg det faktisk ikke særligt godt. Jeg synes, det var hårdt at vide, at det her, det kommer man aldrig til at gøre igen, siger Mogens Olesen, der er forsøgskoordinator på Aarhus Universitets afdeling i Foulum.

Farmen ved Viborg har ikke været ramt af smitte. Så i modsætning til mange af landets minkfarme, bliver dyrene i Foulum ikke destrueret – de bliver solgt på auktion til pelsning.

Dermed slutter mere end 30 års forskning i pelsdyr på forsøgscentret i Foulum.

- Det er jo vemodigt på alle leder og kanter. Vi er jo verdens førende, både inden for produktion og forskning, siger Steen Henrik Møller, der er seniorforsker på afdelingen.

Han har været med hele vejen. Han og kollegerne har igennem årene fået opbygget enestående viden om mink.

- Det er jo ærgerligt, fordi der er jo stadigvæk rigtig meget spændende at forske i og meget at gøre. Men når der ikke er nogen dyr at gøre det på, så bliver det hele lidt irrelevant lige pludselig, siger seniorforskeren.

Usikker fremtid for forskerne

De senere år har forskningen især haft fokus på dyrevelfærd i de bure, minkene bor i på farmene. Men meget risikerer nu at gå tabt.

- Langt hen ad vejen er det jo ikke noget, vi skal bruge herhjemme længere, medmindre der kommer en produktion op og stå igen. Og det ser meget tvivlsomt ud, siger Steen Henrik Møller.

Det hele er gået så stærkt, at de ansatte på forsøgsfarmen ikke har nået at tænke på deres egen fremtiden. Men faktisk ved de heller ikke, hvad den byder.

- Vi ved ikke ret meget endnu, men det er en spekulation, der har været i baghovedet. Hvad nu, hvad kan man bruges til? Det her med minkene er det, vi har været gode til, siger forsøgskoordinator Mogens Olesen.

Aarhus Universitet har blandt andet udviklet en model for dyrevelfærd, som er blevet bredt ud til alle minkfarme i Europa.

Men nu er minkene væk. Tilbage står bare at få ryddet op og gjort rent i staldene.

1:56
Se indslaget om afviklingen af forsøgsfarmen i Foulum her.