Slagtersønnen fra Struer er klar til forhandlinger om genåbning: - Vi skal have tillid til danskerne

Folketingets ti partiformænd skal drøfte næste skridt i genåbningen af Danmark. Liberal Alliance mener, at det meste i samfundet kan åbne igen.

Efter alt at dømme begynder forhandlingerne om næste skridt i genåbningen af Danmark i dag på Marienborg.  

Alle partiledere er med til mødet - deriblandt Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance.

- Det er et utroligt spændende arbejde, som jeg – ligesom alle andre partiledere – går til med en vis seriøsitet og flid, fortæller Alex Vanopslagh.

For et år siden var der ikke mange, der havde hørt om slagtersønnen fra Struer. Han blev valgt til Folketinget i juni 2019.

Men nu er han altså med helt inde omkring bordet, når der skal træffes store beslutninger om genåbningen af landet.

- Jeg fornemmer lidt, at det betyder mere for andre, at jeg kommer som lidt af en grønskolling og bliver chefforhandler for mit parti, end det gør for mig selv. Jeg har fokus på at løfte det ansvar, jeg har taget på mig. Og med videst mulig kløgt og vid være med til at bidrage til den klogest mulige genåbning af Danmark, siger partilederen for Liberal Alliance.

Vil vende genåbningen på hovedet

quoteVi lytter til hinandens argumenter og forsøger i fællesskab at gøre det, der er bedst for Danmark. 

Alex Vanopslagh, partileder, Liberal Alliance. 

Når Alex Vanopslagh går ind til forhandlingerne om den videre genåbning af Danmark, har han én klar ting øverst på ønskelisten.

- Jeg vil gange have ændret tilgangen til genåbningen af Danmark. Jeg så gerne, vi vendte det hele på hovedet og tog udgangspunkt i, at det hele kan genåbne. På den måde bliver opgaven i stedet at finde de få undtagelser, der er, siger han og tilføjer:

- Det vil jo nok være de store forsamlinger som koncerter med flere hundrede mennesker, natklubber og andre steder, hvor vi ved, der er stor risiko for smittespredning.

Han mener, det er sikkert at lukke det meste af samfundet op – så længe der stilles krav til hygiejne og afstand.

- Det er et spørgsmål om, at man har klare og tydelige retningslinjer, som man skal leve op til – uanset om man er restaurant, zoologisk have eller fitnesscenter. Og så må man have tillid til, at danskerne godt kan leve op til dem, siger han.

Skal bryde ud af mandat-hierarki

Alex Vanopslaghs parti har kun tre mandater ud af Folketingets 179. Derfor kan det være svært at få sat sig præg på beslutningerne, erkender partilederen.

- Der er et hierarki i forhold til antal mandater. De partier, der har færrest mandater, kan rykke mindst ved bare at mene noget. Hvis jeg skal rykke noget, skal jeg sige noget, der er så ualmindeligt klogt, at de andre bliver nødt til at følge det. Man skal overbevise dem med argumentets kraft alene, fortæller Alex Vanopslagh.

Alligevel mener han dog, at der er en stor gensidig respekt rundt om bordet.  

- Når vi sidder de ti partiledere i forhandlingslokalet og kigger hinanden i øjnene, så fornemmer jeg ikke de store forskelle. Vi lytter til hinandens argumenter og forsøger i fællesskab at gøre det, der er bedst for Danmark, siger han.

For et år siden var der ikke mange der havde hørt om Alex Vanopslagh fra Struer. Nu forhandler han om genåbning af Danmark på Marienborg
Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.