Skoleledere afviser åbning lige efter påske - skolen må ikke blive et stort smittested

Skolelederforeningen har drøftelser med undervisningsministeren om scenarier for en genåbning af skolerne, men der er mange udfordringer.

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.
Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.
Foto: Line Flatau, TV MIDTVEST

Forældre må forberede sig på, at de forventeligt må blive i den ufrivillige rolle som hjemmeunderviser en rum tid endnu.

Sådan lyder det fra Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal, der bor i Thisted.

- Hvis det bliver meldt ud, at skolerne gradvist kan åbne efter påske, vil der i hvert fald gå en uge, før det er realistisk, at skolerne kan begynde at åbne dele af undervisningen igen, siger Claus Hjortdal.

Claus Hjortdal forudser en lang række sikkerhedsmæssige hensyn og nye arbejdsgange, der skal være helt styr på først.

- Vi skal være sikre på, at skolen ikke bliver et stort smittested, og vi skal være helt sikre på, at vi kan gøre det forsvarligt og i henhold til sundhedsstyrelsens anbefalinger, siger han.

Gradvis åbning af landet

Statsminister Mette Frederiksen (S) meldte den 30. marts ud, at der er mulighed for, at samfundet gradvist begynder at åbne op igen efter påske - hvis coronavirussens smitteudvikling tillader det.

Siden da har mange spekuleret på, hvordan en gradvis åbning af samfundet kan se ud.

På pressemødet kom det blandt andet frem, at det er en mulighed, at danskerne skal arbejde og gå i skole på forskudte tidspunkter.

Statsministeren lagde ikke skjul på, at det vil blive en meget svær og kompliceret øvelse.

Den vurdering er Claus Hjortdal enig i.

Han har drøftet udfordringerne ved forskellige scenarier for en genåbning af skolerne med Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) - og der er mange af dem.

- Det nemme er at sige, at eleverne ikke må samles i store grupper til morgensang. Men skal vi køre undervisning i forskudte hold, bliver det meget vanskeligt. Det vil blandt andet kræve, at skolerne gøres grundigt rent mellem hvert enkelt hold, siger Claus Hjortdal og tilføjer:

- Vi ved heller ikke, om der vil være skærpet fokus på nogle sikkerhedsmæssige foranstaltninger for personalet og eleverne.

Stor forskel på skoler

Desuden vurderer skoleledernes formand, at det vil være et omfattende arbejde at lave anbefalinger, der favner alle skoler i landet.

- Der er behov for lokale løsninger, idet der er skoler, hvor man har god plads og godt kan lave adskilte afdelinger, der ikke kommer i kontakt med hinanden, og så er der store skoler i seks etager, hvor alle børn og lærere skal op og ned ad de samme to trapper, siger Claus Hjortdal.

Claus Hjortdal pointerer, at skolerne selvfølgelig kommer til at læne sig fuldstændig op ad sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Men det er meget komplekst, når der ikke er tale om en fuld åbning af landet.

- Vi er for eksempel også afhængige af, at daginstitutionerne er åbne, hvis vi skal kunne kalde vores lærere på arbejde, siger Claus Hjortdal.

For de afgangselever, der spekulerer på, hvad der vil ske med deres eksaminer, har Claus Hjortdal endnu ikke et svar.

Ifølge skolelederformanden starter afgangselevernes skriftlige eksaminer den 1. maj, så en afklaring på det område, skal meget snart være på plads.