Skolelederforeningen: - Det er helt galt, at elever skal i brobygning

Ifølge skolelederne bør elever ikke blandes på kryds og tværs. I stedet skal skoler finde lokale løsninger.

Det er "helt galt", at tusindvis af skoleelever fra mandag sendes ud på landets uddannelsesinstitutioner og blandes på kryds og tværs.

Det mener Claus Hjortdal, som er formand for Skolelederforeningen.

quoteFolkeskoleloven og corona passer ikke sammen, det gør det ikke.

Claus Hjortdal, formand, Skolelederforeningen

- Jeg forstår ikke, at Børne- og Undervisningsministeriet ikke hjælper folkeskolerne og ungdomsuddannelserne med at finde nogle løsninger lokalt.

Alle elever i 9. og 10. klasse sendes i brobygning, hvor de besøger landets uddannelsesinstitutioner, men det burde være op til skolerne selv at beslutte, hvordan det afholdes i år, mener han.

- Om det bliver virtuelt, om undervisere kommer ud til skolerne eller andet, det bør være op til skolerne. Folkeskoleloven og corona passer ikke sammen, det gør det ikke, siger han.

Tusindvis af efterskoleelever sendes ud

Blandt andet sendes 22.000 efterskoleelever i brobygning i denne uge. I Efterskoleforeningen ser formand Torben Vind Rasmussen også gerne brobygning afviklet på anden vis end planlagt.

- Jeg er begejstret for brobygning, men med dens nuværende form giver det ikke mening, at samtlige efterskoleelever i 10. klasse plus andre elever fra andre skoler skal ud i busser og besøge uddannelserne, samtidig med at de kæmper en brav kamp for at holde smittespredning for døren, siger han.

quoteJeg bryder mig ikke om at blive tvunget til at sende eleverne ud i et projekt, jeg ikke selv kan stå inde for.

Jesper Wedel Rosbæk, forstander, Husby Efterskole

Torben Vind Rasmussen vil ikke have forløbet aflyst, for det er vigtigt, at de unge bliver styrket i deres fremtidige valg af uddannelse.

- Men der er så mange mulige digitale løsninger som webinarer og virtuelle undervisningsforløb. Så jeg synes, at vi skal om bord i de redskaber, vi faktisk har udviklet i foråret, og så løse brobygningen sådan i år, siger han.

Nogle af de efterskoler elever, som måske skal ud i brobygning, er eleverne fra Husby Efterskole, selvom forstanderen er imod det. 

- Jeg bryder mig ikke om at blive tvunget til at sende eleverne ud i et projekt, jeg ikke selv kan stå inde for, siger Jesper Wedel Rosbæk.

På Husby efterskole har forstanderen svært ved at se logikken i at sende elever i brobygning med risiko for coronasmitte.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Uddannelse.