Sira sveder under mundbindet: - Jeg håber virkelig, de afskaffer mundbindet

Onsdag eftermiddag begyndte forhandlingerne om genåbningen, og mundbindet er øverst på dagsordenen.

Folketingets partier satte sig onsdag eftermiddag rundt om forhandlingsbordet for at blive enige om de næste trin i genåbningsplanen. 

Med til forhandlingerne havde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) taget ideen om udfasning af mundbindet.

Hvis det sker, vil mange mundbindstrætte danskere blive glade. En af dem er Sira Mørch Holm fra Skive. Næsten hver dag tager hun toget til Viborg, hvor hun arbejder, og hver gang er det med et blåt engangsmundbind som følgesvend.

- Jeg håber virkelig, de afskaffer mundbindet. Jeg er ikke glad for at have det på, fordi det gør det sværere at trække vejret, og man sveder under det, siger hun.

I gågaden i Viborg ligger Jensens Bøfhus, hvor Mathias Petersen arbejder som souschefaspirant. Under onsdagens frokost sad mange gæster udenfor, mens Mathias Petersen gik rundt imellem bordene med mundbind på og servicerede. 

- Man kan virkelig mærke, at man sveder bag mundbindet. Jeg tror pigerne er glade for de ikke har skæg, fordi det gør det ekstra varmt. Mundbindet giver noget ekstra fugtighed, så det er selvfølgelig en ulempe for vores arbejde, siger souschefaspiranten.

Særligt i solen er det varmt at have mundbindet på, fortæller Mathias Petersen.
Særligt i solen er det varmt at have mundbindet på, fortæller Mathias Petersen.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Politisk uenighed om udfasningen

Kontakttallet er onsdag faldet til 0,8, hvilket betyder, at pandemien er aftagende i Danmark.

Det gav partierne en masse at forhandle om, og på vej ind til mødet var blandt andet Kristian Thulesen Dahl (DF) klar til at udfase mundbindet hurtigt.

- Vi skal have lempet de landsdækkende restriktioner. Vi kunne starte med mundbindet. Det såkaldte engangsmundbind vi alle render rundt med i lommen og hiver frem og bruger igen og igen, sagde han.

Anderledes forsigtig var Kirsten Normann (SF), der kun var klar til at udfase mundbindet nogle steder.

- Vi skal være solidariske lidt endnu og kun droppe mundbindene de steder, hvor der er meget lav risiko for smitte. Vi skal beholde mundbindet, indtil alle har fået tilbud om vaccine, siger hun.

quoteDen dag, mundbindet kommer af, bliver en glædens dag.

Mathias Petersen, souschefaspirant, Jensens Bøfhus, Viborg

Spørger man manden på gulvet hos Jensens Bøfhus, så måtte mundbindet godt forsvinde lige nu. Han bruger normalt briller, men han har droppet dem, når han har mundbind på, fordi de dugger til.

- Jeg synes, det kunne være fantastisk, hvis de fjernede mundbindene. Det ville helt klart gøre det nemmere at arbejde. Man ville få mere luft og ikke have den ekstra fugtighed. Det ville ikke være så hårdt, som det er nu, fortæller Mathias Petersen.

Tålmodighed er en dyd

Men en corona-fri nation bliver ikke bygget på en dag, og en afskaffelse af mundbind sker næppe med et trylleslag. De to faste mundbindsbrugere kan da også vente lidt endnu.

- Den dag, mundbindet kommer af, bliver en glædens dag, men om det bliver i morgen eller om et halvt år, det tager vi med. Vi har jo haft det på i lang tid nu, siger Mathias Petersen.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der synes, det er fedt at have mundbind på. Det er ikke frivilligt, men jeg gør det gerne for at mindske smitten, siger Sira Mørch Holm.

Udover mundbindet er en udfasning af coronapasset og udvidelse af barers og restauranters åbningstider også på partiernes forhandlingsbord.

Alle de borgerlige partier er parate til at smide mundbindet i skraldespanden nu.