Risikerer bøde på 10.000, men trodser alligevel politiet og holder kræmmermarked

Arrangørerne af Bork Havn Kræmmermarked inviterer i dag til marked – også selv om de blev lukket af politiet sidste søndag.

De første kræmmere begyndte allerede at stille deres boder op i morges ved 7-tiden ved Bork Havn. I dag var det dog ikke med de 70 kræmmere, der på en normal søndag sælger deres vare i Bork Havn. Arrangørerne havde nemlig valgt, at det kun var de omkring 25-30 faste kræmmere, der i dag måtte sætte boder op.

- Vi fordeler dem ud over hele den 40.000 kvadratmeter store plads, så må vi se, hvad politiet siger til det, siger Ellen Sørensen, der sammen med sin søster har arrangeret Bork Havn Kræmmermarked de seneste seks år.

Sidste søndag var politiet nemlig forbi for at sikre, at forsamlingsforbuddet ikke blev overtrådt, og gav ikke arrangørerne lov til at gennemføre markedsdagen.

Opringning fra politiet

Allerede fra morgenstunden var Winnie Elbæk i telefonisk kontakt med Midt- og Vestjyllands Politi, der oplyste, at der maksimalt må være 50 personer samlet på markedspladsen – og her tæller kræmmerne selv med. Men beskeden til politiet var klar:

- Vi stiller op, fordi de gør det alle andre steder i landet også. Det kan ikke være rimeligt, at den her politikreds er den eneste, hvor man ikke må.

Om reglerne for kræmmermarkeder skriver Midt- og Vestjyllands Politi på Facebook:

- Kræmmermarkeder kan nemlig være omfattet af forsamlingsforbuddet på maksimalt 50 personer. Det gælder for eksempel ved et sæsonbetonet marked, hvor en bred kreds af personer har mulighed for at opstille en bod.

Og politiet anerkender, at reglerne ikke er helt firkantede:

- Det hænger blandt andet sammen med, at man er nødt til at vurdere karakteren af det enkelte marked og blandt andet kigge på, hvor mange, der kan forventes at dukke op til det. Politiet har ikke mulighed for på forhånd at godkende loppe- og kræmmermarkeder, skriver Midt- og Vestjyllands Politi.

Nu er det blevet en principsag

Arrangørerne har over hele markedspladsen sat spritbeholdere op og mener selv, at de følger reglerne for kræmmermarkeder. Samtidig er de uforstående over, at de ikke må holde marked, når de ved, at der andre steder bliver holdt markeder.

- Det er fuldstændig galimatias og grotesk, at vi kun må være 50 personer på den store plads. Den anden dag havde Ringkøbing-Skjern Kommune inviteret flere hundrede personer til at åbne Naturkraft, og der må være 500 til et bryllup og til fodbold. Vi føler, politiet har set sig sure på os, siger Winnie Elbæk efter morgenens samtale med politiet.

Hvis Bork Havn Kræmmermarked overtræder forsamlingsforbuddet, kan kræmmerne se frem til en bøde på 2.500 kroner, mens arrangørernes bøde kan blive på 10.000 kroner.

- Får jeg en bøde, så er jeg klar til at tage den. Det kan simpelthen ikke være rigtigt det her. Nu er det blevet et princip for mig, siger Winnie Elbæk.

Markedet i Bork Havn åbner klokken 10.

2:03
Indslag fra 9. juni: Arrangørerne af Bork Havn Kræmmermarked forstår ikke, hvorfor de ikke kan få lov til at afvikle marked.