Coronavirus

Restauratører pressede igen: - Vi har aflysninger som aldrig før

Netop nu aflyses julefrokoster på stribe. Men restaurationsbranchen skal ikke regne med yderligere hjælpepakker lige nu.

2:01
Restauranter oplever normalt travlhed i december, men i år bliver julefrokosterne aflyst på stribe, og det kan mærkes på bundlinjen.
Foto: Dan Sørensen, TV MIDTVEST

December er normalt en travl tid for restauranterne. Men lige nu er der ikke meget julelys at spore i øjnene på mange restauratører.

De julefrokoster, der skulle have givet sul på kroppen til et par tynde måneder i januar og februar, bliver i stor stil aflyst.

- Vi har ét bord inde i aften. Vi er gået fra 84 gæster til tre, fortæller Rasmus Kardyb, restauratør, Limfjordens Hus i Glyngøre.

quoteDet har faktisk aldrig været hårdere at drive restaurant, end det er lige nu. Det er lidt vildt.

Rasmus Kardyb, restauratør, Limfjordens Hus i Glyngøre

For syvende dag i træk er der registreret over 4000 nye coronatilfælde, og de høje smittetal sætter spor i restaurantens bordreservationer.

- Vi har aflysninger som aldrig før og kan bare mærke en tendens, som går alt, alt, alt for stærkt den forkerte vej. Så vi har ikke noget at lave, fastslår Rasmus Kardyb.

Pressemøder svækker omsætning

Hos brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Cafeer hører de om mange spisesteder med store mængder af aflysninger.

- For nogen er det 100 procent på enkelte dage, vurderer Jacob Niebuhr, bestyrelsesformand for Danmarks Restauranter og Caféer.

Formanden ser et klart mønster.

- Hver gang, der kommer et pressemøde, falder vores omsætning. Vi har tidligt i forløbet taget fat i ministerierne for at få en dialog om, hvordan vi kan håndtere det her i fællesskab, men det er ikke lykkedes, trods det at vi er stået sammen, siger Jacob Niebuhr.

Minister ikke klar med nye hjælpepakker

Ifølge brancheorganisationen er de nuværende hjælpepakkeordninger utilstrækkelige. Men spørger man erhvervsministeren, er der en grund til, at der ikke er samme adgang til hjælpepakker nu, som der var i foråret.

- Man kan godt holde sine julefrokoster. Man skal tage nogle forholdsregler og passe på hinanden, men man kan godt holde julefrokoster, så man behøver jo faktisk ikke at aflyse. Så det er muligt, lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup, Socialdemokratiet.

quoteDet her giver ingen mening for os. Overhovedet ikke. Slet ikke.

Rasmus Kardyb, Limfjordens Hus

Han tilføjer:

- Vi har et helt åbent samfund, og det er også derfor, der ikke er lige så mange hjælpepakker nu, som der var for bare et år eller halvandet siden, påpeger ministeren.

Overvejer lang juleferie

De mange aflysninger gjort, at  Limfjordens Hus har underskud i december.

- Det har faktisk aldrig været hårdere at drive restaurant, end det er lige nu. Det er lidt vildt, mener restauratør Rasmus Kardyb.

Derfor forventer han at lukke restauranten midlertidigt, måske i hele januar måned. 

- Vi kommer til at lukke ned. Enten tvang eller af os selv. Spørgsmålet er: hvornår? Det her giver ingen mening for os. Overhovedet ikke. Slet ikke.

Hos Limfjordens Hus har mere end tre ud af fire aflyst julefrokosten.