Rejsebureauer i oprør over regeringens hjælpepakke

Landsdelens rejsebureauer er i oprør over regeringens hjælpepakke. De tage et lån i Rejsegarantifonden, men lånet hæfter de alle for i fællesskab - også selvom de slet ikke bruger ordningen. 

Morten Damgaard fra Danmarks Rejsebureau Forening mener, at det er forkert, at rejseselskaberne hæfter solidarisk for lånet.
Morten Damgaard fra Danmarks Rejsebureau Forening mener, at det er forkert, at rejseselskaberne hæfter solidarisk for lånet.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Hos AlfA Travel i Holstebro går tiden lige nu med at sende penge tilbage til kunder, der aflyser rejser. 

Så man skulle tro, at Holstebro-rejseselskabet var glade for regeringens hjælpepakke.

- Den usikkerhed, der er omkring det lån, der var det bedre for os at tage et kviklån, siger Allan Nielsen, der er direktør i AlfA Travel.

Hjælpepakken, som regeringen har tilbudt rejsebranchen, er et kortfristet lån, som alle medlemmer af Rejsegarantifonden er tvunget til at være med i, og som alle rejsearrangørerne hæfter solidarisk for.

- Lad os illustrere, at AlfA Travel låner to millioner kroner og vores konkurrent låner fem millioner. Hvis vores konkurrent skulle gå hen og gå konkurs, så ligger der en pulje her på fem millioner, som vi skal afdrage på sammen med øvrige rejsebureauer, siger Allan Nielsen.

Netop den solidariske model kan blive en bombe under økonomien for de rejseselskaber, der overlever krisen, spår Danmarks Rejsebureau Forening.

- Der er rejsebureauer, som overhovedet ikke har behov for det her, fordi de ikke rigtig har nogle pakkerejser i den her periode. De er alligevel tvunget ind i den her ordning, siger Morten Damgaard fra Danmarks Rejsebureau Forening.

Erhvervsminister ikke enig

En rundspørge i branchen viser, at 54 af Danmarks Rejsebureau Forenings 100 medlemmer er i konkursrisiko inden for det næste halve år.

Det skyldes, at de ikke har nok penge til at betale deres kunder tilbage.

2:50
De danske rejsebureauer er i oprør over den hjælpepakke, de har fået fra regeringen. For at kunne betale deres kunder tilbage for aflyste rejser, er de blevet tilbudt at tage et lån i rejsegarantifonden. Men lånet hæfter de alle for i fællesskab - også selvom de slet ikke bruger ordningen. 

Derfor mener erhvervsministeren, at rejsebranchen skal være glade for, at de overhovedet kan låne til de udgifter, de ikke umiddelbart kan få refunderet hos deres underleverandører.

- Alle de hjælpepakker, vi har lavet, de hjælper også rejsebranchen. Og så derudover har vi lavet mulighed for, at man kan få et statsgaranteret lån på op til 1,5 milliarder kroner. Det er altså noget, ingen af de andre brancher har, siger erhvervsminister Simon Kollerup fra Socialdemokratiet. 

Og Danmarks Rejsebureau Forening er da også taknemmelige for låneordningen - så længe den ikke giver dem flere bekymringer.

- Vi vil gerne have, at der ikke er den solidariske hæftelse, siger Morten Damgaard.

Låneordningen skal snart genforhandles, og her vil Venstres erhvervsordfører Torsten Schack presse på for en mere individuel løsning.