Raske mink aflives på stribe: - De griber ikke opgaven seriøst an

I øjeblikket må den ene minkavler efter den anden se til, mens deres mink bliver aflivet. Statens Serum Institut frygter, at mutation kan føre til resistens, efter coronavirus for alvor er begyndt at sprede sig på landsdelens minkfarme.

Niels Christian Poulsen mener ikke, det giver mening, at hans 170.000 raske mink skal slåes ned, bare fordi man frygter mutation blandt dyrene.
Niels Christian Poulsen mener ikke, det giver mening, at hans 170.000 raske mink skal slåes ned, bare fordi man frygter mutation blandt dyrene.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Niels Christian Poulsen fra No står lige nu over for, at hans 170.000 mink skal aflives. Han savner dog konkrete svar på, hvorfor hans mink – som er raske – skal slåes ned.

- Man vakler frem og tilbage i strategier, og det dur simpelthen ikke. Jeg synes ikke, de griber opgaven seriøst an. Det kan godt være, at de gør, hvad de kan, men så kan de ikke ret meget, siger Niels Christian Poulsen.

Hans minkfarm ligger 4,7 kilometer væk fra en farm med smittede mink, og han forstår ikke, at det er nødvendigt at slå mink ihjel så langt fra smittekilden.

- Jeg bliver mere og mere harm, fordi myndighederne ikke har oplyst grundlaget for, at minkene inden for en radius af 7,8 kilometer skal slåes ned. Jeg tror ikke på behovet for, at zonen skal være så stor, siger Niels Christian Poulsen.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) fortalte i går til TV MIDTVEST, at beslutningen bunder i bekymring for, hvordan coronavirusset kan udvikle sig.

- Man er bange for, at den særlige mutation, der findes af virus hos mink, skal udvikle sig på en måde, så den kommende vaccine ikke vil virke, siger han.

Smittede minkfarme er virusfabrikker

I dag bakker Statens Serums Institut op om den bekymring. Overlæge og chefvirolog Anders Fomsgaard fortæller, at det er bekymrende, at man har det, han kalder reservoirer af virus, så tæt på mennekser.

- Det er virusfabrikker, der kan smitte ud i samfundet, og det er vi nervøse for. Vi ved, at de her virus ændrer sig og muterer inde i mink, og dermed opstår der nogle mutationer, som ikke ville være sket hos mennesker, siger Anders Fomsgaard.

Indtil videre viser analysen fra Statens Serum Institut ikke tegn på, at corona har muteret på minkfarmene. Men Anders Fomsgaard understreger, at analysen kun bygger på prøver fra de første tre farme, der fik konstateret corona.

I dag er 80 farme smittede, og ifølge chefvirologen kan det få konsekvenser for minkenes biologiske egenskaber, hvis virusset muterer.

- For eksempel kunne minkene få nemmere ved at smitte eller blive resistente over for antistoffer og vacciner, siger Anders Fomsgaard.

I dag var der informationsmøde med fødevaremyndighederne, hvor 100 minkavlere fra Region Midtjylland deltog, men Niels Christian Poulsen savner mere handling og mindre snak.

- Vi skal have svar her og nu. Så de må kridte skoene lidt og få fingeren ud, siger han.

Niels Christian Poulsen ved endnu ikke, hvornår hans besætning skal aflives.