Professor: Corona kan opblomstre under regeringens eksperiment

Institutioner for mindre børn åbner 15. april. Det er der store risici ved, vurderer professor.

Der er en "væsentlig risiko" ved at lade vuggestuer og børnehave samt 0.-5. klasser i landets skoler åbne igen efter påske, som statsminister Mette Frederiksen (S) har bebudet på et pressemøde mandag.

Det vurderer professor Allan Randrup Thomsen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.

- Det kan være epidemien blomstrer op igen. Hele oplukningsprocessen kan blive forsinket, fordi vi skal lukke ned igen. Så det kan komme til at tage lang tid, hvis det går galt.

- Vi er ude i et eksperiment, som kan gå hen og være alvorligt. Det kan også være, at det fungerer. Men jeg synes, vi er på usikker grund, når vi gør det her, siger han.

Tema

Coronavirus

Ifølge Allan Randrup Thomsen vides det ikke med sikkerhed, hvor stort smittetrykket er blandt de mindre børn. Selv om det tyder på at være lavt, er der ikke evidens for det, påpeger han.

Derfor er der risiko for, at børnene spreder coronavirus, når de igen kommer ud i børnehaver og skoler.

Regeringen lægger op til, at der skal tages en række forholdsregler for at sikre, at den gradvise åbning ikke forårsager stor smittespredning.

Men det er ikke nødvendigvis nok, lyder vurderingen fra Allan Randrup Thomsen.

- Vi har at gøre med en relativt stor del af befolkningen, som bliver sluppet løs, og som ikke er kontrollerbare på samme måde som ældre børn og voksne.

- Så det er sværere at forklare de sociale regler og hygiejne og så videre. Dem har man valgt at slippe løs, samtidig med at vi ikke ved noget om, hvor mange smittede der er blandt børn. Så det er jeg bekymret over, siger han.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.