Presset restauratør før åbning: Mangler personale hele vejen rundt

Alt personale til restaurationsbranchen bliver netop nu støvsuget. Det mærkes på Restaurant Latinerly i Viborg.

Snart kommer den længe ventede delvise genåbning, som restaurationsbranchen har sukker efter i næsten et halvt år.

Men forude venter stadig flere udfordringer, før det kan blive godt igen for en hårdt presset branche.

Før de kan være klar til udendørs servering fra 21. april, skal der ansættes en del folk rundt omkring, og dem er der stor rift om lige nu.

quote10 minutter senere SMSede han, at han havde fået et andet job.

Nils Holm

Det genkender Nils Holm, som er indehaver af Restaurant Latinerly i Viborg.

Han mangler folk i alle kategorier.

- Jeg leder efter alt. Unge opvaskere, køkkenhjælpere, en ny kok, tjenere, bartendere.

Ja, hele vejen rundt mangler han personale, fortæller han, da TV MIDTVEST besøger ham.

Nedlukninger koster personale

Sidste forår under nedlukningen mistede han 7 tjenere. Det har han også gjort denne gang.

Og så mangler han stadig en kok, og de er svære at skaffe. Dels ved de, hvad de er værd på grund af manglen, og dels skal man være utroligt hurtig, hvis man skal sikre sig en kok.

- Jeg havde lavet en aftale med en mand til dagen efter angående vores ledige kokkestilling. 10 minutter senere SMSede han, at han havde fået et andet job, fortæller Nils Holm.

Han giver dette bud på, hvorfor der er så stor rift om personale til restauranter netop nu:

- Mange forbereder sig på at få travlt. Der er ikke rigtigt nogle, der ved, hvor travlt vi får, men hvis det er lige som sidste pr, så er vi nødt til at ligge os i selen, og så få folk på lønningslisten.

Han har allerede forberedt sig på en nødløsning, hvis ikke det lykkes at skaffe en nødvendig 3. kok til restauranten.

- Så kan jeg blive nødt til at søge alternativer i ikke-uddannet personale, som kan komme ind og bistå de to kokke i deres daglige arbejde, fortæller indehaveren af Latinerly.

- Har skudt sig selv i foden

Han påpeger, at der er forskel på hvordan man i branchen har håndteret nedlukningen.

- Jeg tror, der er mange, som har opsagt deres medarbejdere og nu skal til at genansætte, og der kan det måske godt være man har skudt sig selv lidt i foden, fordi nu har de måske fundet noget andet at lave.

Selv er Nils Holm gået en anden vej.

- Vi har sendt vores medarbejdere hjem på lønkompensation og har ret til at trække dem tilbage igen, når vi er klar til det, siger han.

At man så alligevel mister medarbejdere, mener han ikke, man kan holde hånd for.

Et broget billede i branchen

Søndag udtalte Horesta til TV 2, at det er brancheforeningens forventning, at kun ganske få af deres medlemmer vil åbne for udendørsservering.

- Vi glæder os til genåbningen, men det er stadig et meget broget billede derude, siger hun til TV 2 og fortsætter:

- For størstedelen af dem giver det ikke mening at åbne for udendørsservering i april. Danmark er jo ikke Sydfrankrig vejrmæssigt, siger Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Horesta, til TV 2.

Mens flere siger nej, er for eksempel Jensens Bøfhus klar til udeservering.