Ny strategi: Læger skal kun have fokus på de syge

Praktiserende læger skal nu arbejde efter nye retningslinjer. Hvis du oplever åndenød og feber, skal du ringe til din læge. Hvis du har let influenza, skal du ikke ringe men blive hjemme, lyder det.

- Hvis man har åndenød og feber, så skal man ringe. Men hvis bare det er let influenza, så behøver man ikke ringe. Så kan man bare blive hjemme, lyder det fra Henrik Kise.
- Hvis man har åndenød og feber, så skal man ringe. Men hvis bare det er let influenza, så behøver man ikke ringe. Så kan man bare blive hjemme, lyder det fra Henrik Kise.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Landets lægepraksisser har for alvor fået travlt med COVID-19.

Og der er også travlt i landsdelen, fortæller Henrik Kise, der er praktiserende læge i Sorring og formand for Praktiserende Lægers Organisation i Region Midtjylland.

Derfor opfordrer han patienter, der ikke er akut syge, men som blot har spørgsmål om corona, til at orientere sig via hjemmesiden www.coronasmitte.dk i stedet for at ringe til lægen.

- Vi er nødt til at have vores linjer åbne til syge patienter, siger han.

Travlheden betyder også, at lægerne aflyser patienter, der ikke fejler noget akut, så lægernes tid reserveres i videst muligt omfang til akut syge.

Det gælder for eksempel kronisk syge, der skal til kontrol.

Ny strategi i lægehusene

På pressemødet onsdag aften blev det klart, at coronavirus nu har spredt sig så meget i Danmark, at lægepraksisser skal til at følge nye retningslinjer for, hvordan de håndterer patienter.

Det vigtigste er, at syge patienter ikke møder op hos lægen uden at have ringet først.

Henrik Kise understreger, at man ikke bare må gå ind i venteværelset, heller ikke selvom man måske er vant til det.

- Vi kan ikke risikere, at man smitter andre patienter eller at man smitter os, siger han.

Onsdag aften annoncerede statsministeren og sundhedsmyndighederne, at man nu går væk fra den såkaldte inddæmningsstrategi.

Nu skal de nye metoder i brug til at bekæmpe coronavirus - en afbødningsstrategi.

Tidligere forkuserede sundhedspersonale på at inddæmme virusset ved at teste alle, der kom hjem fra lande med corona, og samtidig sætte personer i karantæne.

Men efter at antallet af smittede er oppe på 514 personer, og der samtidig vurderes at være et stort mørketal, vil man nu prioritere anderledes i sundhedsvæsenet.

- Det betyder, at de patienter, der har lette symptomer, skal blive derhjemme, mens de patienter, der har det skidt, skal ringe til deres praktiserende læge, siger Helene Bilsted Probst, centerchef i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

- Den praktiserende læge vil så vurdere deres sygdomsgrad og behov, siger hun.

Henrik Kise bakker op.

- Hvis man har åndenød og feber, så skal man ringe. Men hvis bare det er let influenza, så behøver man ikke ringe. Så kan man bare blive hjemme, siger han.

Der er 615 smittede i Danmark. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed torsdag klokken 10.